Tratament pentru reducerea pierderilor de auz în urma expunerii la zgomote puternice

©

Autor:

Tratament pentru reducerea pierderilor de auz în urma expunerii la zgomote puternice
Cercetătorii de la Keck School of Medicine of USC au studiat mecanismul prin care zgomotele puternice duc la pierderea auzului și au dezvoltat o metodă simplă de tratament ce ar putea ajuta la conservarea auzului. Rezultatele studiului lor au fost publicate în jurnalul PNAS.

Cum duce la pierderea auzului expunerea la zgomot puternic

Deși faptul este bine-cunoscut, nu se știu prea multe despre mecanismul de producere. Cercetătorii de la University of Southern California au construit un instrument ce folosește optica miniaturală pentru a observa ce se întâmplă în cohleea șoarecilor în momentul expunerii la zgomot puternic - similar unui concert sau unei explozii.

Astfel au descoperit că în momentul expunerii celulele ciliare senzoriale - cele care detectează sunetul și îl transformă în semnal neural - mor și urechea internă se umple de lichid, ceea ce duce la moartea neuronilor.  Atât neuroni, cât și celulele ciliare au un rol esențial pentru auz. Deși o parte dintre celule rămân funcționale, nefiind conectate la neuroni, acestea nu mai pot transmite semnalul la creier.

În plus, s-a observat că celulele ciliare mor imediat după expunerea la zgomotul puternic, însă lezarea neuronilor survine ceva mai târziu, apărând astfel o fereastră de oportunitate pentru a interveni.

O soluție simplă

Acumularea de fluid în urechea internă se întâmplă pe o perioadă de câteva ore de la expunerea la zgomot și conține concentrații mari de potasiu. Pentru a inversa acest proces, autorii au injectat în urechea medie soluții pe bază de sare si zahăr. Rezultatu a fost reducerea cu 45-64% a decesului neuronilor, ceea ce sugerează apariția unei soluții pentru conservarea auzului.

„Îmi imaginez pe viitor această soluție fiind la dispoziția soldaților, pentru a preveni pierderea auzului în urma unei explozii. Totodată, tratamentul ar putea fi folositor și altor afecțiuni ale urechii cu acumulare de lichid”, a declarat Dr. John Oghalai.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 23-05-2019 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 3097
Bibliografie
Simple treatment may minimize hearing loss triggered by loud noises, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-simple-treatment-minimize-loss-triggered.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pierderea și scăderea auzului
  • Legătura dintre COVID-19 și pierderea auzului, susținută de dovezi științifice
  • Restabilirea auzului ar putea fi posibilă, chiar și la persoanele care și-au pierdut în mod ireversibil auzul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum