Tratamentul împotriva abuzului de substanțe reduce depresia în rândul adolescenților și adulților

©

Autor:

Tratamentul împotriva abuzului de substanțe reduce depresia în rândul adolescenților și adulților
Un nou studiu al cercetătorilor de la Duke University din Durham arată că un număr mare de tineri care consumă alcool sau canabis dezvoltă depresie din această cauză. Astfel, în afara riscului asociat consumului de astfel de substanțe, constând în probleme precum insucces academic sau posibilitatea de a face accidente rutiere, persoanele care suferă un timp îndelungat de depresie sunt predispuse la tendințe suicidale.
Studii anterioare au certificat importanța tratamentului abuzului de substanțe, acesta reducând depresia în rândul persoanelor dependente de droguri sau alcool. În plus, în multe cazuri inițierea unei astfel de terapii a putut determina acest efect fără să fie nevoie de medicație antidepresivă în continuare. Cercetătorii englezi au testat, pe baza acestor informații, cele două modalități de tratare a depresiei cauzate de consumul de substanțe, analizând eficiența tratamentului acestuia.

Eșantionul studiului a constat în 95 de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, dependente de alcool sau de canabis și care au prezentat semne și simptome de depresie. Înainte de începerea tratamentului, acestora le-au fost evaluate diagnosticele psihiatrice, gravitatea utilizării acestor substanțe și severitatea depresiei. Apoi, participanții au beneficiat de 12 sesiuni de terapie comportamentală cognitivă pe durata a paisprezece săptămâni.

Un procent de 37% din persoanele care au participat la studiu au înregistrat o reducere a depresiei după 4 săptămâni de terapie. În schimb, cei la care depresia nu s-a ameliorat după acest interval de timp au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de tipul terapiei pe care aveau să o urmeze. Cele două grupuri nu au prezentat diferențe în cadrul eficienței terapiei, atât cei care au făcut în continuare de terapie comportamentală cognitivă, cât și cei care au beneficiat de terapie de grup prezentând ameliorări ale depresiei la sfârșitul studiului.

Yifrah Kaminer, profesor de psihiatrie la Universitatea din Connecticut, afirmă faptul că studiul ajută la evidențierea importanței asocierii dintre consumul de substanțe în rândul tinerilor și apariția unor afecțiuni precum depresia. Astfel, conform profesorului, se poate iniția precoce tratamentul, a cărui eficiență este invers proporțională cu severitatea acestui obicei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-04-2022 | creare: 04-04-2022 | Vizite: 321
Bibliografie
Treatment for substance use reduces depression for many adolescents and young adults with both problems, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220329114730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependența de jocuri video
  • Biblioterapia - pot cărțile să vindece depresia?
  • Depresia la vârstnici
  •