Tratamentul preferențial al părinților față de un copil a fost asociat cu consumul de droguri ridicat al fraților defavorizați

©

Autor: Redacția ROmedic

Tratamentul preferențial al părinților față de un copil a fost asociat cu consumul de droguri ridicat al fraților defavorizați
Tratamentul preferențial acordat unui copil de către părinți se pare că ar fi implicat în consumul ridicat de alcool și droguri la ceilalți copii. Preferința părinților față de unul dintre copii este un subiect complex și delicat, despre care specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că percepția este mult mai importantă decât realitatea. Cu alte cuvinte, modul în care copiii înțeleg favoritismul părinților este cel care contează pentru ei, chiar dacă în realitate această imagine pe care și-au format-o ar putea fi eronată.

Studiul a evaluat 282 de familii cu adolescenți și a vizat impactul favoritimsului părinților față de un copil asupra fraților săi, în funcție de dinamica familiei respective. Astfel, în familiile care nu erau unite, copiii care simțeau că unul dintre frați era favorizat aveau șanse aproape duble de a fuma și de a consuma alcool și droguri. Dacă discrepanța dintre tratamentul părinților era percepută ca fiind foarte mare, copiii defavorizați aveau de 3,5 ori mai mari șansele de a recurge la aceste comportamente vicioase. Când consumul de substanțe era deja prezent, tratamentul preferențial al unui frate nu a făcut decât să îl intensifice.

În cazul familiilor unite, în care membrii erau apropiați unii de alții și își arătau afecțiunea, nu a fost identificată o legătură între favoritism și comportamentul vicios al copiilor.

Autorii acestui studiu sfătuiesc părinții să încerce să le ofere tuturor copiilor mai multă afecțiune decât o fac de obicei, să încerce să evite situațiile conflictuale și să le ofere susținere, astfel încât să fie contracarate efectele negative ale percepției unui tratamentul preferențial între frați.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 06-02-2022 | creare: 17-09-2014 | Vizite: 2067
Bibliografie
Why parents shouldn't play favorites: Perception of favoritism linked to drug use in certain families, link: http://medicalxpress.com/news/2014-09-parents-shouldnt-favorites-perception-favoritism.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!