Trecerea la o dietă ketogenică sau vegană are influențe asupra sistemului imunitar (studiu)

©

Autor:

Trecerea la o dietă ketogenică sau vegană are influențe asupra sistemului imunitar (studiu)
Studiul cercetătorilor de la Institutul Național de Sănătate din SUA abordează modul în care dietele vegane și ketogenice influențează sistemul imunitar și microbiomul uman, oferind o perspectivă detaliată asupra interacțiunii dintre nutriție și fiziologia umană.
Prin adoptarea unui design clinic controlat, cercetătorii au analizat efectele secvențiale ale consumului de diete vegane și ketogenice de către participanți, pe o perioadă de 2 săptămâni fiecare, într-o ordine aleatorie. Această abordare a permis o evaluare comparativă a impactului fiecărei diete asupra unor aspecte cheie ale sănătății umane.

Dieta vegană, caracterizată printr-un conținut ridicat de carbohidrați și scăzut de grăsimi, și dieta ketogenică, cu un profil opus, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, au indus modificări semnificative atât în compoziția celulară a sistemului imunitar, cât și în funcționalitatea acestuia. În mod specific, dieta ketogenică a fost asociată cu o activare a componentelor imunității adaptive, cum ar fi celulele T și B, ceea ce sugerează o potențială îmbunătățire a capacității organismului de a răspunde la agenți patogeni specifici. Pe de altă parte, dieta vegană a stimulat aspecte ale imunității innăscute, inclusiv răspunsuri antivirale, indicând o posibilă îmbunătățire a primei linii de apărare a organismului împotriva invadatorilor.

Impactul dietelor asupra microbiomului a fost de asemenea notabil, cu schimbări semnificative în compoziția comunităților bacteriene intestinale. Dieta ketogenică a avut un efect mai pronunțat asupra microbiomului, modificând abundența anumitor specii bacteriene și influențând metabolismul aminoacizilor. Aceste schimbări în microbiom pot avea implicații importante pentru sănătatea gazdei, inclusiv pentru modul în care nutrienții sunt procesați și absorbiți.

Analiza metabolomică a oferit o perspectivă suplimentară asupra modului în care dietele afectează metabolismul gazdei, evidențiind diferențe în metabolismul aminoacizilor și profilurile lipidice în funcție de dieta urmată. Aceste descoperiri subliniază complexitatea interacțiunilor dintre dietă, microbiom și sistemul imunitar, precum și potențialul dietelor personalizate pentru a influența pozitiv sănătatea umană.

În concluzie, studiul demonstrează că dietele vegane și ketogenice au efecte distincte și semnificative asupra sistemului imunitar și microbiomului uman, subliniind potențialul intervențiilor nutriționale ca strategii terapeutice în prevenirea și tratamentul diferitelor stări de boală. Aceste descoperiri deschid calea pentru cercetări suplimentare care să exploreze mecanismele specifice prin care dieta influențează sănătatea și cum aceste informații pot fi utilizate pentru a elabora recomandări dietetice personalizate, adaptate nevoilor individuale de sănătate.

Data actualizare: 31-01-2024 | creare: 31-01-2024 | Vizite: 209
Bibliografie
Verena M. Link et al, Differential peripheral immune signatures elicited by vegan versus ketogenic diets in humans, Nature Medicine (2024). DOI: 10.1038/s41591-023-02761-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  • Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
  • Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum