ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Genetică medicală Genetică medicală Iasi

Vitamina B12

Vitamina B12
Vitamina B12 se găseşte în diverse alimente: carne, organe (în special ficatul), peşte şi produse lactate. Necesarul este 2-3 g/zi, crescut pentru gravide. Vitamina B12 are o structură complexă, organizată în jurul unui atom de cobalt. Este implicată în sinteza şi reglarea ADN-ului precum şi în biosinteza acizilor graşi şi metabolismul energetic.
Pentru absorbţia acestei substanţe este necesară prezenţa factorului intrinsec secretat de celulele parietale din stomac (aceleaşi celule care secretă şi acidul clorhidric). Pentru a fi absorbită, vitamina B12 formează un complex cu factorul intrinsec.
Lipsa acestuia din diferite cauze:
distrucţia celuleor parietale ca urmare a unei gastrite atrofice (de cauză autoimună sau nu);
gastrectomia (extirparea stomacului) ca tratament radical al ulcerului, mai frecventă în anii trecuţi, înainte de descoperirea Helicobacter pylori şi a tratamentelor antibiotice împotriva acestuia;
produce anemie pernicioasă (boala Biermer). Această boală se caracterizează printr-o anemie macrocitară (cu eritrocite mărite de volum) rezultate dintr-o producţie ineficientă, eritropoeza megaloblastică. Se pot asocia tulburări neurologice periferice (parestezii, pareze) şi psihice. După legare de factorul intrinsec, vitamina B12 se absorbe în porţiunea terminală a intestinului. Orice afecţiune la acest nivel (diferite sindroame de malabsorbţie) va produce o absorbţie ineficientă a vitaminei B12.
Metabolismul vitaminei B12 este strict intricat cu metabolismul acidului folic, astfel majoritatea efectelor lipsei de vitamină B12 sunt de fapt consecinţe ale lipsei acidului folic care este un precursor al timinei (constituent al ADN-ului celular).
În laborator se poate doza concentraţia sanguină a vitaminei B12 precum şi anticorpii anti-factor intrinsec care stabilesc natura autoimună a lipsei acestuia. Se mai poate face şi testul Schilling pentru stabilirea cauzei deficitului vitaminei B12.

Valori scăzute ale vitaminei B12 pot apărea în:
-Anemie pernicioasă (anemie megaloblastică);
-Sindroame de malabsorbţie;
-Infestare cu botriocefal (tenie care parazitează unele specii de peşti);
-Hipotiroidism;
-Gastrectomie totală sau parţială (rezecţia chirurgicală a stomacului);
-Sindrom Zollinger-Ellison;
-Sindrom de ansă intestinală oarbă (proliferare bacteriană în exces);
-Diete vegetariene;

Valori crescute ale vitaminei B12 pot apărea în:
-Unele leucemii;
-Insuficienţă renală cronică;
-Boli hepatice (hepatită, ciroză, metastaze hepatice);
-Policitemia vera
-Insuficienţă cardiacă congestivă;
-Diabet;
-Obezitate;
-În sarcină, la vîrstnici, la fumători;
-Bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).