ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Genetică medicală Genetică medicală Iasi

Anticorpi Anti HTLV

Anticorpi Anti HTLV
HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses) este un oncovirus ARN care face parte din familia retrovirusurilor si este responsabil de leucemiile cu celule T, limfoamele cutanate, pareza spastica tropicala si alte afectiuni caracterizate prin demielinizare. Tumorile sunt provocate de expansiunea clonala a unei celule care contine genomul proviral integrat. Oncogeneza HTLV este initiata de o alterare a genomului gazda mediata de o proteina virala tax. Modificarile procesului de reglare a proliferarii determina o susceptibilitate crescuta a celulelor infectate la mutatii si transformare maligna. Numarul redus de tumori determinate de HTLV arata ca infectia virala este necesara dar nu suficienta pentru oncogeneza.
Au fost descrise doua tipuri virale: HTLV-1 si 2. Acestea au tropism pentru limfocitele CD4 si se pot transmite prin contact sexual, produse de sange, administrare intravenoasa de droguri, transplacentar si prin laptele matern.
HTLV-1 a fost izolat in 1980 de la un pacient cu limfom cutanat cu celule T, in timp ce HTLV-2 a fost identificat la un pacient cu leucemie cu celule paroase in 19821.
Infectia HTLV-1 poate cauza doua boli: leucemia /limfomul cu celule T a/al adultului si o boala neurodegenerativa cronica, cunoscuta sub numele de mielopatie asociata cu HTLV-1 (HAM) sau parapareza spastica tropicala (TSP). Mai recent, infectia cu HTLV de tip 1 a fost asociata cu leucemii limfocitare cronice cu celule T si B (LLC), mielom multiplu, unele cazuri de limfom non-Hodgkin, mycosis fungoides, polimiozita, artrita, sarcom Kaposi, uveita, strongiloidoza.
Un rezultat pozitiv al testului de screening este sugestiv pentru o infectie cu HTLV-1 sau HTLV-2, dar cu toate acestea infectia nu poate fi confirmata cu certitudine si nici nu se poate face diferentierea intre cel doua tipuri de virus, din acest motiv fiind necesare teste suplimentare.
 
Programare