ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Genetică medicală Genetică medicală Iasi

Factor V/II/MTHFR genotip

Factor V/II/MTHFR genotip
Trombofilia include totalitatea afecţiunilor congenitale sau dobândite asociate cu cu creşterea susceptibilităţii la tromboze. O anomalie a balanţei între stimulatori şi inhibitori ai ai sistemului de hemostază poate duce la tromboze sau în cazuri extreme la hemoragii în timp ce o afectare a hemostazei duce la trombofilie. Trombofilia, statusul pretrombotic şi tromboza: un status pretrombotic este o stare de stimulare a hemostazei cu o intensitate tolerabilă. Când nivelul de activare depăşeşte capacitatea activităţii inhibitorilor, statusul pretrombotic avansează spre tromboză.
Până la 70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu o forma de trombofilie prezintă unul sau mai multe defecte genetice majore. Dintre acestea, factorul V Leiden şi mutaţia G20210A a protrombinei sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din cazurile de trombofilie ereditară.
Factorul V Leiden constituie o variantă anormală a factorului V ce devine rezistent la acţiunea proteinei C activate (APC). Este generat de o mutaţie punctiformă a genei de pe cromozomul 1q23 care codifică sinteza factorului V, prin substituţia guaninei (G) cu adenina (A) în poziţia 1691. În produsul proteic, substituţia nucleotidică se exprimă prin înlocuirea argininei din poziţia 506 cu glutamina (mutaţia R506Q). Factorul V astfel modificat este denumit factor Leiden, alterarea constând în modificarea situsului de legare a APC. Mutaţia este transmisă autozomal co-dominant şi este prezentă la aproximativ 3-7% din populaţia caucaziană, fiind astfel cea mai frecventă cauză de trombofilie ereditară.
Riscul de tromboză depinde de statusul homo- sau heterozigot pentru această mutaţie. Indivizii heterozigoţi au un risc de tromboză de 4-8 ori mai mare decât persoanele cu factor V normal, în timp ce homozigoţii prezintă un risc de 80-100 ori mai mare.

Factorul II sau mutaţia protrombinei reprezintă a 2-a cauză de trombofilie ereditară, fiind demonstrată în ~ 20% din cazuri. Astfel, aceasta mutaţie a fost confirmată la pacienţi cu tromboză idiopatică a venei porte sau a sinusurilor cerebrale, paciente cu tromboze venoase în cursul administrării contraceptivelor orale, precum şi la gravide care prezintă complicaţii ale sarcinii (retard de creştere intrauterină, apoplexie utero-placentară). Mutaţia este depistată la 6-8% dintre pacienţii aflaţi la primul episod de tromboză venoasă.

Mutatia C677T (inlocuirea Citozinei cu Timina) de la nivelul genei MTHFR duce la sinteza unei enzime mai putin eficiente, efectul fiind cresterea nivelului de homocisteina, ce reprezinta un factor de risc in ateroscleroza, tromboza (obturatie a unei artere sau vene printr-un cheag de sange) si hipertensiune. Acest lucru este valabil in cazul mutatiei in forma homozigota (mutatie homozigota = prezenta a doua mutatii identice - genotip 677TT). Pacientii heterozigoti pentru aceasta mutatie (mutatie heterozigota = prezenta unei singure mutatiiA - genotip 677CT) nu prezinta hiperhomocisteinemie si nici risc pentru evenimente trombotice.

Mutatia A1298C (inlocuirea Adeninei cu Citozina) nu este asociata cu hiperhomocisteinemie, indiferent de forma heterozigota sau homozigota a mutatiei, desi statusul homozigot (genotip 1298CC) sau heterozigot combinat pentru cele 2 mutatii ale genei MTHFR (genotip 677CT/1298AC) poate duce la aparitia unor manifestari clinice similare cu cele determinate de mutatia C677T in forma homozigota.

Detectia acestor mutatii, alaturi de alti factori trombofilici (mutatia G20200A de la nivelul Factorului II al coagularii sangelui si Factorul V Leiden - mutatia G1691A) creste dramatic riscul pentru trombofiliile venoase.