Trucurile pentru îmbunătățirea eficacității măștilor faciale chirurgicale sunt eficiente, dar inconfortabile

©

Autor:

Trucurile pentru îmbunătățirea eficacității măștilor faciale chirurgicale sunt eficiente, dar inconfortabile
Potrivirea corectă a măștilor faciale este esențială pentru eficacitatea acestor dispozitive, în special pentru cei din instituții de asistență medicală care îngrijesc pacienți infectați cu noul COVID-19. Cu toate acestea, măștile de față vin într-o varietate de forme și dimensiuni, iar unii utilizatori au experimentat diferite metode pentru a îmbunătății potrivirea lor. Unele trucuri populare includ înnodarea buclelor elastice pentru urechi sau lipirea marginilor măștii direct pe față.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii britanici au testat o varietate de trucuri populare folosite pentru îmbunătățirea potrivirii măștilor chirurgicale și a celor de tip KN95 și au descoperit că, deși unele trucuri îmbunătățesc potrivirea, ele pot afecta confortul utilizatorului. Cercetătorii au testat șapte trucuri diferite pentru măștile chirurgicale și KN95 (asemănătoare cu măștile FFP2 din Marea Britanie) și au descoperit că două dintre aceste trucuri au îmbunătățit semnificativ potrivirea măștii. Cu toate acestea, trucurile au făcut ca măștile să devină incomode pentru utilizatori.

În studiul actual, oameni de știință au efectuat teste de potrivire calitative și cantitative, cu și fără „trucuri”, pe patru participanți, pentru a testa eficacitatea trucurilor. Testarea calitativă este de obicei măsurată prin pulverizarea unui compus aromat și evaluarea capacității purtătorului de a gusta compusul, în timp ce poartă masca. Testarea cantitativă, în schimb, este mult mai precisă și măsoară concentrațiile de particule atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul măștii.

Cercetătorii au testat șapte trucuri diferite: sigilarea marginilor cu bandă de pânză, umplerea golurilor cu tifon de prim ajutor, legarea măștii de față cu tifon, presarea măștii de față cu colanți, înnodarea buclelor urechilor și utilizarea benzii de cauciuc pentru a crea o „bretea”. Pentru măștile KN95, presarea măștii de față cu colanți și sigilarea marginilor cu bandă de pânză au fost cele mai eficiente în îmbunătățirea potrivirii, deși au existat variații semnificative între participanți. Pentru măștile chirurgicale, dresurile și banda au oferit cele mai bune îmbunătățiri ale eficienței.

Majoritatea trucurilor au provocat disconfort purtătorilor. Sigilarea marginilor cu bandă de pânză, considerată eficientă pentru ambele tipuri de măști, a provocat disconfort în timpul îndepărtării, însă nu și în timpul purtării. Cercetătorii menționează că utilizarea unui truc eficient, dar inconfortabil, poate avea sens în unele situații cu risc ridicat.

sursa: Science Daily
foto: University of Cambridge

Data actualizare: 04-02-2022 | creare: 04-02-2022 | Vizite: 448
Bibliografie
Testing the effectiveness of KN95 and surgical mask 'fit hacks', link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220202143042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cea mai bună mască textilă ar putea fi o combinație de două materiale
  • În ce condiții putem reutiliza măștile (tipuri de măști și sterilizarea acasă)
  • Cea mai potrivită metodă de dezinfecatre a măștilor N95 (studiu)
  •