ROmedic Cabinete medicale Urziceni Cabinete Psihologie Psihologie Urziceni

BUNĂTATEA, ,,medicamentul’’ miraculos

BUNĂTATEA, ,,medicamentul’’ miraculos

Bunătatea este definită ca fiind însușirea de a fi bun, înclinarea de a face bine, amabilitate, bunăvoință, fapta bună. De asemenea, este un comportament marcat de acte de generozitate, considerație sau preocupare pentru ceilalți, fără să aștepți recompense sau laude.

 

Omul este o ființă socială care trăiește în comunitate. El trebuie să fie permanent conectat la ceilalți, dar și la propria persoană. Astfel, transmite bunătate celor din jur dar nu trebuie să uite niciodată că același bine trebuie să-l transmită și spre interior. Bunătatea ne oferă posibilitatea să-i înțelegem cu empatie și compasiune pe cei din jur, dar nu ne privim și pe noi în aceeași manieră.

Oare știm să ne privim și pe noi în acest mod ?

Da, cu siguranță știm, dar ne este teamă de standarde și rigori, de limite și vulnerabilități.

De la noi cerem mult, de cele mai multe ori prea mult și ne acceptăm mult mai puțin decât îi acceptam pe alții. Când reușim să fim buni cu noi ne speriem și considerăm că este prea mult.

 

Creierul nostru învață toată viața. Putem învăța aproape orice. Putem învăța bunătatea și blândețea, empatia și compasiunea, inclusiv să fim buni cu noi și cu alții. Pentru aceasta trebuie să ne propunem și să exersăm. Dacă în fiecare zi am face conștient și pentru noi ceea ce facem foarte ușor pentru alții, ar fi un pas înainte. Atât timp cât pentru cei din jur putem să spunem o vorbă bună, o încurajare, să ii acceptăm așa cum sunt, aceeași metodă trebuie să o aplicăm și pentru noi.

Când reușim să fim buni cu noi, ne este mai ușor și vom accepta și bunătatea din exterior. Trebuie să rămânem în echilibru, DAI ↔ PRIMEȘTI !

 

Bunatatea are rol de medicament. Am putea lua cu toții bunătatea ca pe un medicament, iar dacă efectele sale sunt așa cum descriu mulți cercetători, atunci putem spera că avem o lume mai puțin întunecată. Dacă trăirile noastre interioare implicate intr-un act de bunătate pot crește imunitatea, iar creierul eliberează mai multă serotonină, înseamnă că avem nevoie să cultivăm în mod conștient bunătatea.

 

Cercetarile științifice au demonstrat că bunătatea produce modificări la nivelul creierului care au un efect benefic asupra inimii și a sistemului imunitar, ea fiind este un antidot pentru depresie și chiar încetinește procesul de îmbătrânire. Când suntem buni corpul nostru este mai sănătos, iar efectele bunătății le resimțim la nivelul sistemului nervos.

 

Bunătatea începe cu noi înșine și ne poate ajuta și în situațiile dificile din viața noastră. De pildă, atunci când ne confruntăm cu stări și simptome specifice anxietății, depresiei, bunătatea și faptele bune ne pot ajuta să rămânem în contact cu ceilalți oameni, simțim că aparținem comunității, că nu suntem singuri. Sentimentul de singurătate scade din intensitate și reușim astfel să reducem gândurile negative și îngrijorările.

Oare ce ar însemna să ne întâlnim cu bunătatea pe unde mergem, pe stradă, la locul de muncă, în familie, printre cunoscuți sau străini ? Într-un astfel de climat inimile ne-ar sclipi și am deveni mai fericiți. Mințile nu ne-ar mai fi în suferință, nici închise în frustrari și negativitate permanente.

 

Dacă bunătatea ne aduce puterea de viață, atunci este suficient să o practicăm în fiecare zi de câte ori avem ocazie, astfel ne vom transforma pe noi înșine, dar și pe cei din jur.

Pentru mine în plan personal, a mă privi cu bunătate și blândețe a fost foarte dificil, imi lipsea exercițiul, intenția binevoitoare și mâna de ajutor cu fiecare zi. Am început să învăț să mă accept, să fiu conștientă de calitățile mele, sa-mi dau răgaz, să mă alin, să-mi dau voie să sufăr, să mă adun, să accept ajutor și de la mine și de la ceilalți, și sa fiu blândă cu mine, căci bunătatea și când este îndreptată către sine, VINDECĂ !

 

Bunătatea, un medicament la îndemâna oricui, ce poate fi administrat oricând, dar mai ales în momentele grele. Putem fi buni doar zâmbindu-i cuiva cu sinceritate, alegând să gândim binele celor din jurul nostru. Astfel de gânduri hrănesc puterea binevoitoare a vieții și putem să devenim vindecători.

 

Să fii bun te ajută să vindeci și să te vindeci !

 

 
Programare