Tulburările de somn, mai frecvente în zilele călduroase de vară

©

Autor:

Tulburările de somn, mai frecvente în zilele călduroase de vară
Temperaturile mai ridicate înregistrate pe parcursul lunilor de vară au un impact negativ asupra sănătății umane, sugerează un studiu recent, la care au participat peste 1.200 de rezidenți din orașul Nagoya din Japonia. Rezultatele au arătat că tulburările de somn au crescut semnificativ atunci când temperatura minimă din timpul zilei (maxima din timpul nopții) a atins 24,8°C.
Pentru a afla cum influențează creșterile de temperatură calitatea somnului unei persoane, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au efectuat un sondaj în care au inclus exclusiv locuitori din Nagoya, unul dintre orașele din Japonia în care au fost înregistrate cele mai mari creșteri ale temperaturilor în ultimii ani. Peste 1.200 de adulți au răspuns la sondaj, în fiecare zi, pentru un interval de zece zile.

Cu ajutorul sondajului, cercetătorii au evaluat mai multe componente, precum calitatea subiectivă a somnului, perioada de timp după care au adormit participanții sau utilizarea medicamentelor somnifere. Datele colectate au fost corelate cu temperaturile înregistrate în zilele în care au răspuns la sondaj.

Rezultatele au arătat că prevalența zilnică a tulburărilor de somn a crescut atunci când temperatura minimă din timpul zilei a depășit 24,8°C. De asemenea, au existat importante diferențe în privința prevalenței tulburărilor de somn în funcție de factori precum vârsta sau sexul, bărbații mai tineri fiind în general cei care au raportat cea mai proastă calitate a somnului.

Folosind rezultatele sondajului, cercetătorii au calculat anii de viață ajustați în funcție de dizabilitate (prescurtat DALY, o măsură a anilor de viață pierduți prin moartea prematură sau a timpului petrecut trăind cu diverse probleme de sănătate) pentru mai mult de două milioane dintre locuitorii orașului Nagoya.

Scorul DALY pentru tulburările de somn cauzate de creșterile temperaturii a fost de 81,8 ani în 2012, un scor similar cu cel pentru insolație, ceea ce indică faptul că daunele asupra sănătății determinate de creșterea temperaturii minime sunt comparabile cu cele ale insolației și trebuie abordate de specialiștii din domeniul medical.

sursa: News Medical
foto: University of Tokyo

Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 240
Bibliografie
Survey reveals the negative impact of warmer nighttime summer temperatures on population health, link: https://www.news-medical.net/news/20221003/Survey-reveals-the-negative-impact-of-warmer-nighttime-summer-temperatures-on-population-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum