Tulpina virusului gripal AH1N1, rezistenta partial la oseltamivir

Data publicării: 01-02-2008

Noi rezultate ale unor teste de laborator anuntate de VIRGIL (European Surveillance Network for Vigilance against Viral Resistance) arata ca tulpina virusului gripal AH1N1 care circula in prezent in Europa a demonstrat, in medie, o rezistenta la oseltamivir de 13%, din totalul de 148 de probe analizate.
Probele respective au fost colectate din zece tari europene, printre care Danemarca, Franta, Norvegia si Marea Britanie, informeaza Compania Roche.
Testele au fost realizate in laborator si nu este vorba de rezistenta virala intalnita in practica clinica.
Specialistii mentioneaza ca tulpina de virus gripal aflata acum in circulatie este una obisnuita, de gripa sezoniera, si nu una de virus aviar sau o tulpina pandemica.
Aceste date preliminare obtinute in laborator sunt in contradictie cu ceea ce s-a observat in anii trecuti, si anume, rezistenta virala redusa sau absenta la oseltamivir.
Trebuie mentionat ca folosirea medicamentului "Tamiflu" in actualul sezon a fost foarte redusa, datorita severitatii moderate a bolii, ceea ce indeparteaza specialistii de scenariul folosirii "extensive" a medicamentului ca posibila cauza de aparitie a rezistentei virusului.
Spre comparatie, in Japonia, unde medicamentul a fost cel mai utilizat - din 1999 pana in prezent au fost tratate 48 de milioane de pacienti - rata de rezistenta clinica raportata a fost de 0.3% (potrivit evaluarilor OMS din mai 2007).
Este insa nevoie de o analiza globala, extinsa, pentru a stabili prevalenta relativa si distributia geografica a tulpinilor virale rezistente la oseltamivir si pentru a evalua impactul potential pe care acestea il pot avea asupra folosirii eficiente a medicamentului.
Referitor la pregatirile pentru o eventuala pandemie de gripa, este dificil de precizat care va fi eficacitatea oricarui medicament, deoarece nu se poate spune ce tulpina virala va declansa urmatoarea pandemie de acest gen.
Totusi, in cazul tulpinii virale H5N1, rezultatele arata ca 53 din 55 de teste izolate analizate au fost sensibile la oseltamivir.
Compania Roche a informat autoritatile medicale din intreaga lume despre aceste rezultate si va continua sa colaboreze cu cele doua retele de supraveghere, VIRGIL si NISN ("Neuraminidase Inhibitor Susceptibility Network"), care furnizeaza datele legate de rezistenta virala.
In general, virusurile pot fi mai mult sau mai putin sensibile la medicamente, iar in cazul virusurilor ce sufera mutatii dese, sensibilitatea acestora la medicamente antivirale poate fi redusa. Aceasta nu inseamna insa ca aceste virusuri nu pot fi tratate sau sunt mai virulente. Rezistenta la tratament poate sa apara si daca medicamentele antigripale nu sunt administrate in mod corect. Pacientii trebuie sa consulte medicul si sa foloseasca medicamentele numai dupa sfatul medicului.
Aceasta variabilitate a virusurilor gripale este cunoscuta, ea apare de la sezon la sezon si chiar si in cursul aceluiasi sezon de gripa. De aceea, este dificil de prezis frecventa unor astfel de tulpini rezistente in alte tari, iar continuarea supravegherii este extrem de importanta.
01-02-2008, Vizualizari 906
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.