Umorul pozitiv cu privire la propriul corp, asociat cu o imagine mai bună despre sine

©

Autor:

Umorul pozitiv cu privire la propriul corp, asociat cu o imagine mai bună despre sine
Femeile care folosesc umorul pozitiv pentru a se descrie își apreciază corpul mai mult decât cele care utilizează umorul pentru a se ironiza, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici. Nivelurile mai ridicate de „apreciere a corpului” au fost asociate, de asemenea, cu obiceiuri alimentare mai sănătoase.
În cadrul studiului, cercetătorii au explorat relația dintre diferitele stiluri de umor, percepția corpului și comportamentele alimentare la 216 femei. Potrivit rezultatelor, femeile care au folosit umorul într-un mod agresiv sau pentru a se jigni au fost mai predispuse să fie extrem de critice cu privire la propriul lor corp, percepția cu privire la aspectul corporal fiind una negativă. De asemenea, femeile care utilizează umorul negativ și auto-critic au avut un comportament alimentar mai nesănătos, fiind expuse riscului de obezitate. În schimb, femeile care au folosit umorul pozitiv au raportat niveluri mai ridicate de „apreciere a corpului” și au fost mai puțin predispuse la emoții care să le determine să mănânce exagerat.

O altă descoperire este că femeile care utilizează ambele tipuri de umor au obiceiuri alimentare pozitive și în general o imagine corporală pozitivă. „Oamenii care se folosesc pe ei înșiși ca subiect al propriilor glume, adesea pentru a obține atenția și aprobarea celorlalți, ar putea avea o percepție negativă cu privire la propriul corp reală. Un astfel de umor poate indica faptul că o persoană are probleme cu stima de sine, care pot avea un efect de lungă durată asupra vieții lor”, a concluzionat autorul studiului, Jane Ogden, profesor de psihologie la Universitatea din Surrey.

Lipsa stimei de sine sau percepția negativă a oamenilor cu privire la propriul corp pot avea repercusiuni importante pe termen lung, deoarece poate duce la anxietate socială și depresie. După cum menționează unul dintre co-autori, profesorul Fabio Fasoli, deși „oamenii nu vorbesc deschis despre modul în care își văd corpul, modul în care o persoană vorbește despre sine prin umor poate oferi perspective valoroase asupra astfel de sentimente”.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 256
Bibliografie
Humor and body image linked, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221012103125.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizatorii de Tinder au o imagine de sine scăzută
  • Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
  • Rețelele sociale afectează negativ imaginea de sine a tinerelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum