Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic

©

Autor:

Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
Un studiu publicat în jurnalul Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, care a evaluat protecția cardiometabolică conferită de polifenolii dietetici (n.r. compuși naturali găsiți preponderent în fructe și legume) indică faptul că un aport ridicat de polifenoli reduce prevalența sindromului metabolic. Studiul indică posibilitatea reducerii riscului de a dezvolta boli cardiovasculare prin consumul cu regularitate de alimente bogate în polifenoli, precum fructe, legume, cereale, cafea sau ciocolată.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele colectate de la peste 670 de adulți din Danemarca, înscriși în studiul danez DCH-NG MAX, desfășurat între august 2015 și aprilie 2019. Participanții aleși pentru studiul actual, reprezentând mai puțin de 2% din totalul celor înscriși în DCH-NG MAX, au fost rugați să răspundă unor întrebări cu privire la dieta lor.

Aportul total de polifenoli din alimentația fiecărui participant la studiu a fost estimat folosind datele din baza de date Phenol-Explorer (n.r. o bază de date online are conține informații despre conținutul de polifenoli și alți compuși bioactivi din alimente și băuturi).

Studiul a arătat că persoanele cu un aport ridicat de polifenoli în alimentație au avut un risc mai scăzut de a dezvolta sindrom metabolic. Mai exact, consumul ridicat de polifenoli a fost asociat cu un risc cu 50% mai mic de a dezvolta sindromul metabolic la un interval de trei luni de la începerea studiului. Rezultatele au fost unele similare chiar și după analizele de sensibilitate, în urma cărora din studiu au fost excluse persoanele cu stiluri de viață nesănătoase sau cu diferite comorbidități.

În concluzie, potrivit autorilor, un aport alimentar ridicat de polifenoli poate fi o strategie utilă pentru prevenirea sindromului metabolic. Consumul de fructe, legume, ciocolată neagră și vin roșu poate fi o modalitate simplă prin care oricine poate obține beneficii importante pentru sănătatea metabolică.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock

Data actualizare: 14-03-2023 | creare: 14-03-2023 | Vizite: 304
Bibliografie
Dietary polyphenol intake reduces risk of metabolic syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20230310/Dietary-polyphenol-intake-reduces-risk-of-metabolic-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sindromul metabolic, noul „ucigaș silențios”
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  •