Un bebeluş spaniol a primit o grefă de intestin printr-o procedură realizată în premieră mondială

Data publicării: 13-10-2022

Un bebeluş spaniol a primit o grefă de intestin printr-o procedură realizată în premieră mondială

O fetiţă de 13 luni a primit într-o clinică din Madrid prima grefă de intestin care a fost prelevată vreodată la nivel mondial de la o persoană aflată la sfârşitul vieţii sale cardiace, au anunţat autorităţile medicale din Spania, informează AFP.

Medicii de la Spitalul La Paz au reuşit să transplanteze "prima grefă de intestin din lume după o donare realizată în asistolie", stare de insuficienţă cardiovasculară totală, a anunţat Autoritatea pentru sănătate din regiunea Madrid într-un comunicat publicat marţi.

 

Foto: (c) La Paz Hospital/Handout via REUTERS

 

Fetiţa operată, Emma, "a ieşit deja din spital şi se află în stare perfectă de sănătate în locuinţa sa, alături de părinţii ei", Ana şi Daniel, a precizat aceeaşi instituţie medicală.

Donarea de organe în asistolie se practică în cazul pacienţilor aflaţi la sfârşitul vieţii. Această tehnică permite, "după certificarea decesului, ca organele să poată fi conservate cu perfuzii de sânge oxigenat", au explicat reprezentanţii Autorităţii pentru sănătate din regiunea Madrid.

Dar, până în prezent, tehnica "nu a fost niciodată utilizată pentru un intestin, întrucât s-a considerat că ea nu era validă pentru acest organ" şi "în pofida decesului a 30% dintre pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare", a precizat agenţia spaniolă.

Trei ani de cercetări medicale şi de teste au fost necesare pentru ca mai multe echipe ale spitalului madrilen să poată să demonstreze fiabilitatea unei astfel de operaţii înainte de realizarea sa.

Spania a rămas în 2021 campioana mondială a transplanturilor, deţinând 5% din totalul donărilor de organe realizate la nivel mondial, în contextul în care această ţară reprezintă doar 0,6% din populaţia globală, potrivit Observatorului mondial al donărilor şi grefelor de organe.
Sursa: Agerpres, 13-10-2022, Vizualizari 524
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.