Un joc video de acțiune ar putea îmbunătăți abilitățile de citire ale copiilor

©

Autor:

Un joc video de acțiune ar putea îmbunătăți abilitățile de citire ale copiilor
Decodificarea literelor în sunete reprezintă un punct esențial în etapa abecedară, dar nu este suficientă pentru a stăpânii învățarea cititului. Lectura face apel la câteva alte abilități esențiale, cum ar fi viziunea, menținerea atenției, memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. Toate aceste abilități pot fi îmbunătățite cu ajutorul jocurilor video de acțiune.
Într-un nou studiu, cercetătorii descriu un joc video conceput pentru a ajuta copiii să învețe să citească, care combină jocurile video de acțiune cu minijocuri care antrenează diferite funcții executive, precum memoria de lucru, inhibiția și flexibilitatea cognitivă.

Pentru demonstrarea efectelor potențial benefice ale jocului video, oamenii de știință au cooptat în cadrul studiului 150 de școlari cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Copiii din primul grup au jucat jocul video dezvoltat de echipă, iar cei din al doilea au jucat Scratch, un joc care îi învață pe copii să codifice. Ambele jocuri necesită control atențional și funcții executive, dar în moduri diferite.

Jocul video de acțiune cere copiilor să îndeplinească sarcini într-un interval de timp, cum ar fi amintirea unei secvențe de simboluri, crescând în același timp dificultatea acestor sarcini în funcție de performanța copilului. Scratch, jocul de control, necesită planificare, raționament și rezolvarea problemelor. Copiii trebuie să manipuleze obiecte și structuri logice pentru a stabili secvența de programare dorită.

Copiii au urmat antrenamentul cu unul dintre jocuri timp de șase săptămâni, două ore pe săptămână, sub supraveghere la școală. Copiii au fost testați la școală de către clinicienii Laboratorului de Observare Diagnostic și Educație (UNITN). La scurt timp după încheierea instruirii, oamenii de știință au repetat testele pe ambele grupuri de copii. „Am găsit o îmbunătățire de 7 ori a controlului atențional la copiii care au jucat jocul video de acțiune, în comparație cu grupul de control”, spune autorul studiului, Angela Pasqualotto, doctorand al Universității din Trento.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-01-2022 | creare: 19-01-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Using action video games to enhance reading skills in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220117/Using-action-video-games-to-enhance-reading-skills-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile video și influența asupra atitudinilor sexiste
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
  • Studiu: Jocurile video violente nu au efect asupra agresivității viitorilor adulți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum