Un medicament cu nanoparticule poate îmbunătății imunoterapia cancerului

©

Autor:

Un medicament cu nanoparticule poate îmbunătății imunoterapia cancerului
Nanoparticulele terapeutice îmbunătățesc imunoterapia cancerului și ar putea reprezenta o nouă abordare în tratarea efuziunii pleurale maligne, o complicație a anumitor tipuri de cancere, care presupune acumularea de lichid care conține celule canceroase între membranele dintre peretele toracic și plămâni, conform descoperirilor recente.
Anual, doar în SUA sunt raportate peste 200. 000 de noi cazuri de efuziune pleurală malignă, cancerulul pulmonar fără celule mici reprezentând mai mult de o treime dintre cazuri. Efuziunea pleurală malignă este un indicator al cancerului metastatic în stadiu avansat și este asociată cu un prognostic prost și cu o supraviețuire medie de maximum nouă luni. În plus, condiția poate avea un impact grav asupra calității vieții, deoarece provoacă dificultăți de respirație, durere, pierdere în greutate și reducerea activității fizice.

Studiile clinice recente care implică inhibitori ai punctelor de control imun (ICI) sau imunoterapii noi, cum ar fi anti-PD-1, au arătat unele date încurajatoare la pacienții cu efuziune pleurală malignă. Cu toate acestea, doar un număr mic de pacienți beneficiază de imunoterapie și mulți experimentează imunotoxicitate. Pentru a atenua problemele observate în studiile anterioare, cercetătorii de la Centrul Medical Baptist Wake Forest au dezvoltat o nanoparticulă numită dinucleotidă ciclică lipozomală (LNP-CDN) pentru activarea țintită a unei căi imunitare numită STING, care reprogramează celulele imune asociate tumorii la cele active anti-tumorale.

La injectarea intrapleurală într-un model de șoarece, mediul imunitar „rece” a scăzut nu numai în spațiul de e fuziune, un compartiment distinct în micromediul tumoral, ci și în interiorul tumorilor. Echipa de cercetători combinat LNP-CDN cu o imunoterapie anti-PD-L1, care a redus drastic volumul efuziunii pleurale maligne și a inhibat creșterea tumorii atât în ​​cavitatea pleurală, cât și în țesutul pulmonar, ducând la supraviețuire prelungită. Cercetătorii au testat nanoparticule inclusiv pe mostre de țesut uman, efectele observate fiind similare.

sursa: Science Daily
foto: Atrium Health Wake Forest Baptist

Data actualizare: 21-12-2021 | creare: 21-12-2021 | Vizite: 332
Bibliografie
Nanoparticle therapeutic enhances cancer immunotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211216145923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •