Un medicament folosit împotriva psoriazisului ar putea avea un important potențial cancerigen

©

Autor:

Un medicament folosit împotriva psoriazisului ar putea avea un important potențial cancerigen
Metotrexat, un medicament imunosupresor utilizat pe scară largă în tratamentul afecțiunilor autoimune, precum artrita reumatoidă și psoriazis, ar putea crește riscul de cancer de piele, sugerează un studiu recent, publicat în British Journal of Cancer.
Studiul actual, realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Gothenburg, a utilizat datele colectate între anii 2004 și 2018 de la pacienți cu diferite tipuri de cancer de piele, pe care le-a comparat cu cele ale unor persoane fără cancer de piele. Obiectivul studiului a fost acela de a identifica dacă administrarea pe termen lung de Metotrexat a modificat riscul indivizilor de a dezvolta cancer de piele.

Potrivit rezultatelor studiului, pacienții care au utilizat Metotrexat au avut un risc cu până la 89% mai mare de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele care afectează celulele scuamoase, situate în epiderm. De asemenea, utilizarea regulată a medicamentului a sporit riscul de melanom malign și carcinom bazocelular. Concluziile au sugerat faptul că, pe măsură ce durata tratamentului cu metotrexat crește, riscul de apariție a cancerului de piele crește și el.

În ciuda rezultatelor studiului, autorii menționează faptul că Metotrexat nu este în mod obligatoriu un medicament periculos, nefiind întotdeauna recomandată evitarea sa. Cu toate acestea, este important, subliniază aceștia, ca pacienții și medicii să fie conștienți de existența unui astfel de risc și să își ia măsuri de precauție, cum ar fi monitorizarea frecventă a pielii pentru semne de cancer.

Sursa: News-Medical

Data actualizare: 09-02-2023 | creare: 09-02-2023 | Vizite: 267
Bibliografie
Immunosuppressive drug methotrexate linked to increased risk of three types of skin cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230207/Immunosuppressive-drug-methotrexate-linked-to-increased-risk-of-three-types-of-skin-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum