Un medicament îmbunătățit pentru tratamentul fibrilației atriale

©

Autor:

Un medicament îmbunătățit pentru tratamentul fibrilației atriale
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Singapore propune o nouă terapie medicamentoasă pentru una dintre cele mai frecvente tulburări cardiace, fibrilația atrială, afecțiune care poate determina apariția insuficienței cardiace, accidentului vascular cerebral și decesului.
Conform oamenilor de știință, medicamentele ce se utilizează la momentul actual în tratarea fibrilației atriale pot provoca alte anomalii ale rimului cardiac precum aritmiile ventriculare, care reprezintă un risc și mai mare pentru persoanele care suferă de acestea.

Noua substanță, denumită poiendaronă, este derivată dintr-un medicament anterior pe care medicii îl prescriu pacienților ce suferă de fibrilație atrială, dronedarona, ce acționează prin inhibarea unei enzime cheie de la nivel cardiac. Enzima în cauză este responsabilă de transformarea acizilor grași nesaturați în metaboliți ce facilitează funcțiile fiziologice ale inimii, precum cea de excitabilitate și de conductibilitate. Prin metabolizarea dronedaronei de către enzimă, aceasta este inactivată, iar mecanismele patologice în care enzima era implicată sunt sistate, efectul advers principal al acestei metode este ca, din cauza perturbării fiziologiei enzimei, să apară anomalii ale ritmului ventriculilor, astfel pacientul dezvoltând fibrilație ventriculară.

Autorii explică faptul că, pe baza cunoștințelor anterioare provenite din analiza efectelor dronedaronei, specialiștii au reușit să obțină un compus chimic a cărui acțiune asupra inimii nu determină alterări substanțiale ale ritmului cardiac, acționând exclusiv prin efectele benefice pe care aceasta le prezenta. Studiul a certificat o reactivitate mai redusă a poiendaronei, astfel că enzima în cauză nu mai este inactivată, iar riscul ca pacientul să dezvolte fibrilație ventriculară este înlăturat complet. De asemenea, noua moleculă prezintă proprietăți precum o eficiență superioară în tratarea fibrilației atriale și o metabolizare în organism mult mai facilă, ceea ce îi oferă indicație de administrare la un număr mai mare de oameni, fără să interfereze cu alte medicații pe care aceștia le iau.

Eric Chan, profesor de farmacologie și autor al studiului, afirmă că dezvoltarea unei versiuni îmbunătățite a medicamentului anterior prin care se tratează fibrilația atrială a fost o necesitate, deoarece eficiența sa era limitată de efectele adverse pe care le prezenta. În continuare, echipa va realiza teste clinice pentru a evalua siguranța noului medicament, astfel încât acesta să poată fi administrat persoanelor care au nevoie de el.

sursa: News Medical
foto: Structura moleculară a poiendaronei.

Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 531
Bibliografie
Scientists develop an improved pharmaceutical drug for the treatment of atrial fibrillation, link: https://www.news-medical.net/news/20220718/Scientists-develop-an-improved-pharmaceutical-drug-for-the-treatment-of-atrial-fibrillation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Riscul administrării de digoxin depășește beneficiile la pacienții cu fibrilație atrială?
  • Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum