Un medicament inovator împotriva cancerului osos, descoperit de către cercetătorii britanici

©

Autor:

Un medicament inovator împotriva cancerului osos, descoperit de către cercetătorii britanici
Cercetătorii de la Universitatea din Anglia de Est au descoperit un medicament capabil să blocheze o genă asociată cu răspândirea cancerului osos uman. În cadrul experimentelor efectuate pe șoareci de laborator, medicamentul inovator, numit „CADD522”, a reușit să acționeze împotriva principalelor tipuri de cancer osos primar, sporind ratele de supraviețuire cu 50%, fără a mai fi necesară intervenția chirurgicală sau chimioterapie.
Cancerul osos este o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, care afectează în special tinerii și adolescenții. Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 33% dintre pacienții cu cancer osos nu supraviețuiesc mai mult de cinci ani de la momentul diagnosticului. Până în prezent, tratamentele disponibile, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, sunt adesea asociate cu efecte secundare severe și nu oferă întotdeauna o rată ridicată de supraviețuire.

Medicamentul CADD522, dezvoltat ca o alternativă la tratamentele tradiționale, ar putea avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. În timp ce majoritatea tratamentelor anterioare au vizat în principal cancerul osos primar, medicamentul CADD522 poate acționa împotriva tuturor principalelor tipuri de cancer osos primar, ceea ce face ca acesta să fie un pas important în lupta împotriva acestei boli.

Potrivit cercetătorilor, medicamentul funcționează prin blocarea unei gene, numită RUNX2, care este asociată cu răspândirea cancerului. Când gena în cauză este blocată, celulele canceroase încetează să se răspândească și se dezvoltă într-un ritm mai lent, ceea ce poate crește șansele de supraviețuire ale pacienților. Un alt avantaj al medicamentului CADD522 este faptul că nu are efecte secundare toxice, cum ar fi căderea părului, oboseala și boala, care sunt adesea asociate cu tratamentele tradiționale.

Deși până în prezent medicamentul CADD522 a fost testat doar pe șoareci, cercetătorii sunt încrezători că acesta ar putea fi eficient și la oameni. În prezent, echipa de cercetători intenționează să desfășoare teste clinice la oameni, pentru a verifica eficacitatea medicamentului.

sursa: News Medical
foto: Getty images

Data actualizare: 10-03-2023 | creare: 10-03-2023 | Vizite: 231
Bibliografie
Breakthrough drug works against all the main types of primary bone cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230308/Breakthrough-drug-works-against-all-the-main-types-of-primary-bone-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum