Un mic dejun bogat în protine amplifică sațietatea și puterea de concentrare la femeile obeze
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu danez recent a investigat legătura dintre dieta È™i funcÈ›ia cognitivă, descoperind că un mic dejun bogat în proteine poate creÈ™te senzaÈ›ia de saÈ›ietate È™i îmbunătăți concentrarea. Această descoperire este semnificativă în contextul creÈ™terii ratelor de obezitate È™i al bolilor asociate stilului de viață.
Studiul a inclus 30 de femei obeze, cu vârste între 18 È™i 30 de ani, monitorizate pe parcursul a trei zile, timp în care au consumat mic dejun bogat în proteine, bogat în carbohidraÈ›i sau nu au consumat mic dejun deloc. S-a măsurat senzaÈ›ia lor de saÈ›ietate, nivelurile hormonale È™i aportul energetic la prânz, precum È™i aportul energetic total zilnic. Participantele au efectuat È™i un test de concentrare cognitivă.
Rezultatele studiului, condus de Mette Hansen, profesor asociat È™i doctor la Departamentul de Sănătate Publică, arată că un mic dejun bogat în proteine cu skyr (un produs din lapte acru) È™i ovăz a crescut saÈ›ietatea È™i concentrarea participanÈ›ilor, dar nu a redus aportul energetic total comparativ cu omiterea micului dejun sau consumul unui mic dejun bogat în carbohidraÈ›i. DeÈ™i mesele bogate în proteine au fost asociate cu o mai mare saÈ›ietate, simpla consumare a unui mic dejun bogat în proteine nu este suficientă pentru a constitui o strategie eficientă de reducere a aportului caloric zilnic.
Studiul subliniază potenÈ›ialul dietei bogate în proteine de a creÈ™te saÈ›ietatea, evidenÈ›iind diferenÈ›ele semnificative în efectul de saÈ›ietate al meselor cu acelaÈ™i conÈ›inut caloric. TotuÈ™i, cercetările suplimentare sunt necesare pentru a înÈ›elege cum diferite tipuri de alimente afectează sănătatea pe termen lung. Mette Hansen indică necesitatea unor studii viitoare pentru a explora impactul pe termen lung al schimbărilor dietetice asupra sănătății È™i greutății, menÈ›ionând că date noi sunt în curs de analiză pentru a evalua cum micul dejun bogat în proteine comparativ cu cel sărac în proteine afectează compoziÈ›ia corporală È™i alÈ›i parametri, precum microbiota È™i nivelurile de colesterol. Aceste cercetări ar putea conduce la dezvoltarea unor recomandări nutriÈ›ionale mai È›intite în viitor.
sursa: Science Daily
Studiul a inclus 30 de femei obeze, cu vârste între 18 È™i 30 de ani, monitorizate pe parcursul a trei zile, timp în care au consumat mic dejun bogat în proteine, bogat în carbohidraÈ›i sau nu au consumat mic dejun deloc. S-a măsurat senzaÈ›ia lor de saÈ›ietate, nivelurile hormonale È™i aportul energetic la prânz, precum È™i aportul energetic total zilnic. Participantele au efectuat È™i un test de concentrare cognitivă.
Rezultatele studiului, condus de Mette Hansen, profesor asociat È™i doctor la Departamentul de Sănătate Publică, arată că un mic dejun bogat în proteine cu skyr (un produs din lapte acru) È™i ovăz a crescut saÈ›ietatea È™i concentrarea participanÈ›ilor, dar nu a redus aportul energetic total comparativ cu omiterea micului dejun sau consumul unui mic dejun bogat în carbohidraÈ›i. DeÈ™i mesele bogate în proteine au fost asociate cu o mai mare saÈ›ietate, simpla consumare a unui mic dejun bogat în proteine nu este suficientă pentru a constitui o strategie eficientă de reducere a aportului caloric zilnic.
Studiul subliniază potenÈ›ialul dietei bogate în proteine de a creÈ™te saÈ›ietatea, evidenÈ›iind diferenÈ›ele semnificative în efectul de saÈ›ietate al meselor cu acelaÈ™i conÈ›inut caloric. TotuÈ™i, cercetările suplimentare sunt necesare pentru a înÈ›elege cum diferite tipuri de alimente afectează sănătatea pe termen lung. Mette Hansen indică necesitatea unor studii viitoare pentru a explora impactul pe termen lung al schimbărilor dietetice asupra sănătății È™i greutății, menÈ›ionând că date noi sunt în curs de analiză pentru a evalua cum micul dejun bogat în proteine comparativ cu cel sărac în proteine afectează compoziÈ›ia corporală È™i alÈ›i parametri, precum microbiota È™i nivelurile de colesterol. Aceste cercetări ar putea conduce la dezvoltarea unor recomandări nutriÈ›ionale mai È›intite în viitor.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-02-2024 | creare: 27-02-2024 | Vizite: 313
Bibliografie
Protein-rich breakfast boosts satiety and concentration, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240215113604.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive
- Componente mai puțin cunoscute, dar totuși esențiale, ale dietei mediteraneene
- Asocierea antocianinelor cu prebiotice ar putea fi benefică pentru pacienții cu obezitate
- Intervențiile simple pot ajuta la reducerea consumului de fast food
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Suplimentele alimentare
- Adolescentul are nevoie de proteine?
- Problema majora! Penis
- Proteine naturale
- Proteina reactiva c pozitiva
- Proteina din zer
- Culturism si Proteine
- Daca micul dejun dejun descris mai jos este bun
- Proteine pt densitatea masei musculare.
- Surplus de proteina la un nou-nascut