Un nou bandaj care își schimbă culoarea in funcție de bacterii, administrând tratamentul corespunzător

©

Autor:

Un nou bandaj care își schimbă culoarea in funcție de bacterii, administrând tratamentul corespunzător
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența la antibiotice este una din cele mai mari probleme de sănătate la nivel global.
Într-un raport publicat în ACS Central Science, cercetătorii au dezvoltat un bandaj care își schimbă culoarea atunci când detectează bacteriile de la nivel plăgilor, rezistente sau sensibile la antibiotice, administrând tratamentul corespunzător.

Experții au dezvoltat un material care își modifică culoarea de la verde la galben atunci când intră în contact cu mediul acid al unei infecții bacteriene. Materialul este conținut intr-un bandaj și eliberează un antibiotic care ucide bacteriile sensibile la acel antibiotic.

Dacă bandajul detectează bacterii rezistente la antibiotice, el își schimbă culoarea în roșu datorită unei enzime produse de bacteriile rezistente. Pentru a ucide sau slăbi bacteriile rezistente, cercetătorii pun lumină la nivelul bandajului, astfel încât materialul să elibereze specii reactive de oxigen, făcându-le mult mai susceptibile la acțiunea antibioticului.

Bandajul ar putea grăbi vindecarea rănilor la cobaii infectați cu bacterii rezistente sau sensibile la antibiotice.

sursa: Science Daily
foto: Adapted from ACS Central Science 2020, DOI: 10.1021/acscentsci.9b01104

Data actualizare: 10-02-2020 | creare: 10-02-2020 | Vizite: 462
Bibliografie
Color-changing bandages sense and treat bacterial infections: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200129091415.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bandajul inteligent pentru tratarea rănilor și prevenirea infecțiilor
  • Bandajul inteligent pentru vindecarea rapidă a leziunii
  • Bandaj inteligent inspirat de arta japoneză Kirigami
  •