Un nou concept inovator ar putea ajuta la menținerea unui confort sporit chiar și atunci când suntem transpirați

Un nou concept inovator ar putea ajuta la menținerea unui confort sporit chiar și atunci când suntem transpirați

©

Autor:

Un nou concept inovator ar putea ajuta la menținerea unui confort sporit chiar și atunci când suntem transpirați
Cercetătorii de la Universitatea Duke au dezvoltat un material uÈ™or care poate capta căldura atunci când este uscat È™i o poate opri, atunci când este umed. Materialul, prevazut cu orificii minuscule care se închid È™i se deschid în funcÈ›ie de gradul de umiditate, ar putea fi utilizat sub formă de plasture pe diferite tipuri de îmbrăcăminte, pentru a ajuta la menÈ›inerea confortabilă a purtătorului într-o gamă largă de situaÈ›ii.
În experimente, cercetătorii au creat un plasture de dimensiunea unei mâini umane, cu orificii de câÈ›iva milimetri, care permiteau pătrunderea căldurii. Comparativ cu un material textil tradiÈ›ional, reprezentat de un amestec de poliester È™i spandex, materialul este cu aproximativ 16% mai cald când este uscat cu orificiile închise È™i cu 14% mai rece când este umed cu orificiile deschise.

Materialul hibrid conceput de cercetători, ce constă într-un amestec din nailon È™i argint, poate extinde zona de confort termic cu 30%. Potrivit autorului studiului, Po-Chun Hsu, profesor asistent de inginerie mecanică È™i È™tiință a materialelor la Universitatea Duke, noua abordare are avantaje față de metodele existente de evacuare a căldurii prin îmbrăcăminte caldă, cum ar fi plasarea fermoarelor sub axile.

„Vrem ca toate părÈ›ile corpului care transpiră să fie ventilate, astfel că nu ne concentrăm doar pe axile. Pieptul È™i spatele au nevoie de mai multă aerisire, dar efortul de a debloca aceste zone, dacă fermoarele sunt chiar disponibile, este aproape acelaÈ™i cu pur È™i simplu scoaterea hainelor”, declară Hsu.

Hsu lucrează în prezent pentru a face orificiile de ventilaÈ›ie cât mai mici posibil, păstrându-È™i eficacitatea. El explorează, de asemenea, utilizarea unui strat superior de nanocompozit care ar putea face ca materialul să aibă orice culoare, fără ca asta să-i modifice atributele termice. „Dacă vom găsi metoda potrivită pentru a crea orificii foarte mici È™i a ataÈ™a plasturele pe îmbrăcăminte, putem crea acest efect fără să arătăm ca purtăm un costum”, a spus Hsu.

sursa: Science Daily
foto: Duke University

Data actualizare: 20-12-2021 | creare: 20-12-2021 | Vizite: 355
Bibliografie
Innovative textile vents to release heat when you sweat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211215142101.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce transpirăm?
  • TranspiraÈ›ia excesivă (hiperhidroza)
  • Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpiraÈ›iei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum