Un nou dispozitiv ar putea fi folosit pentru a reduce simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată

©

Autor:

Un nou dispozitiv ar putea fi folosit pentru a reduce simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată
Un studiu recent, condus de cercetătorii de la Northwestern Medicine, publicat în The Lancet, sugerează că unii pacienți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată (HFpEF) pot beneficia de un nou dispozitiv de implant cardiac minim invaziv, numit șunt atrial. Studiul oferă, de asemenea, o nouă perspectivă asupra rolului pe care îl joacă exercițiul în înțelegerea, diagnosticarea și tratarea acestui tip de insuficiență cardiacă.
Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție conservată (HFpEF), numită și insuficiență cardiacă diastolică, afectează cel puțin trei milioane de americani. Afecțiunea apare atunci când ventriculul stâng nu se poate relaxa, limitând cantitatea de sânge pompată de inimă, ceea ce determină acumularea de lichid în plămâni și în corp, provocând o serie de simptome care includ dificultăți de respirație, retenție de lichide, bătăi neregulate ale inimii, precum și intoleranța la exerciții.

În pofida faptului că este cel mai frecvent tip de insuficiență cardiacă diagnosticat în SUA, tratamentele eficiente rămân evazive, ceea ce duce la o mortalitate ridicată. „HFpEF reprezintă jumătate din toate cazurile de insuficiență cardiacă, dar avem opțiuni de tratament limitate”, a spus autorul studiului, Sanjiv Shah, directorul de cercetare de la Institutul Cardiovascular Bluhm.

Dispozitivul descris de cercetători este plasat printr-un cateter, în cadrul unei proceduri chirurgicale minim invazive. Medicii creează o mică gaură între atriul stâng și drept, permițând sângelui să curgă din atriul stâng rigid în atriul drept normal, scăzând potențial presiunea în atriul stâng și reducând simptomele HFpEF. Procedura prezintă un risc scăzut, iar pacienții sunt externați la a doua zi după intervenție.

În analize de subgrup, cercetătorii au descoperit faptul că ceea ce se întâmplă în inimă și plămâni în timpul efortului este de o importanță primordială în insuficiența cardiacă diastolică. „În cazul unui răspuns normal la exerciții, vasele de sânge din plămâni se relaxează. Pacienții cu HFpEF la care vasele de sânge din plămâni se pot relaxa par să se descurce bine cu dispozitivul, în timp ce persoanele ale căror vase de sânge nu se pot relaxa par să prezinte simptome mai severe după implementarea unui șunt atrial”, concluzionează Sanjiv Shah.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-02-2022 | creare: 03-02-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
Response to exercise is key to novel device therapy for the most common type of heart failure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220201115146.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Dispozitivul care promite rezultate împotriva insuficienței cardiace diastolice
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  •