Un nou instrument ajută persoanele în vârstă să monitorizeze atenția pe care o au în timpul șofatului

©

Autor:

Un nou instrument ajută persoanele în vârstă să monitorizeze atenția pe care o au în timpul șofatului
În cadrul unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, oamenii de știință au dezvoltat un chestionar pe care persoanele în vârstă îl pot folosi pentru a își autoevalua atenția pe care o au în timpul șofatului.
Conform profesorului de psihologie Jing Feng, autor al studiului, instrumentul pe care aceștia l-au creat, denumit Attentional Failure during Driving Questionnaire (AFDQ), are potențialul de a ajuta persoanele în vârstă să recunoască și să monitorizeze capacitatea lor de a conduce, astfel încât aceștia să fie în siguranță.

Cercetarea a apărut pe fondul faptului că persoanele în vârstă prezintă un risc mai ridicat de a lua parte la accidente mortale decât cele tinere, deoarece atenția se diminuează cu timpul, iar câmpul vizual redus face dificilă evaluarea fenomenelor care se petrec în jurul mașinii. De asemenea, profesorul afirmă că aceștia nu beneficiază de multe opțiuni pentru monitorizarea calității atenției, prin urmare o metodă de evaluare a acesteia în mod gratuit este bine-venită.

Testarea instrumentului a fost realizată prin intermediul a 411 șoferi cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani și a 248 de șoferi cu vârsta de minimum 65 de ani. Acesta a constat în 19 întrebări care tratează diferite situații problematice din sfera șofatului pe care participanții puteau să le întâlnească, aceștia trebuind să aproximeze cât de des se confruntă cu acestea. De asemenea, participanții au completat și un chestionar referitor la ultimii cinci ani de șofat, ceea ce a permis cercetătorilor să determine cât de predictive sunt scorurile AFDQ. În plus, 54 de participanți au avut ocazia să testeze atenția pe care o au în timpul șofatului prin participarea la simulări de cartiere urbane și rurale în laborator.

Rezultatele studiului au certificat faptul că prezența unei game mai vaste de perturbări ale atenției în rândul persoanelor în vârstă nu a determinat automat creșterea riscului de provocare a accidentelor rutiere. În schimb, factorul care a avut mai multă însemnătate a fost numărul de dăți în care acestea au apărut și perioada de timp în care participanții s-au confruntat cu ele, astfel că o scădere a atenției timp îndelungat și predominant în anumite condiții a determinat o creștere a ratei de accidente rutiere în condițiile respective. Constatările au fost susținute și de experimentele conduse prin intermediul simulărilor, deoarece persoanele care prezentau deficite de atenție repetate în aceleași situații făceau accident, până la urmă, într-o astfel de situație anterioară.

sursa: Science Daily
foto: Dan Gold

Data actualizare: 07-06-2022 | creare: 07-06-2022 | Vizite: 234
Bibliografie
New tool helps older adults monitor 'attentional performance' during driving, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220601111810.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metode simple pentru îmbunătățirea atenției
  • Învățarea unei limbi străine, chiar și pe termen scurt, îmbunătățește agilitatea mentală
  • Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum