Un nou studiu arată legătură dintre inflamație și încetineala mentală

©

Autor:

Un nou studiu arată legătură dintre inflamație și încetineala mentală
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham împreună cu cei de la Universitatea din Amsterdam au descoperit o posibilă legătură dintre inflamație și încetineala mentală.
În Anglia, aproximativ 12 milioane de persoane se confruntă cu o boală cronică, multe dintre ele plângându-se de oboseală mentală severă, pe care o numesc „ceață mentală”.

De mult timp, oamenii de știință au bănuit existența unei legături între inflamație și cogniție, dar fără să știe cu exactitate cauza și efectele. Spre exemplu, este greu de spus dacă la persoanele bolnave care acuză tulburări cognitive, aceste tulburări apar datorită procesului inflamator sau există și alte cauze.

Într-un studiu publicat în revista Neuroimage, o echipa de cercetători de la Centrul Universitar pentru Sănătatea Creierului Uman a arătat că inflamația pare să inhibe creierul în a putea atinge și menține o stare de alertă. El a analizat în mod specific acea zonă din creier responsabilă de atenția vizuală, înroland 20 de tineri. Participanții au primit un vaccin împotriva infecțiilor cu Salmonella Typhi, care declanșează un proces inflamator temporar, dar care are și alte efecte adverse, puține la număr. La câteva ore de la administrarea vaccinului, ei au fost puși să analizeze câteva imagini pe un calculator, evaluându-se în acest timp activitatea cerebrală. Apoi, într-o zi diferită, au primit o injecție cu placebo (apă), analizând din nou imagini.

Participanții nu știau ce tip ce injecție le era administrată. Statusul inflamator a fost determinat pe baza analizelor de sânge.

Testele au evaluat 3 tipuri diferite de procese: alertarea, orientarea și controlul executiv. Alertarea s-a referit la atingerea și menținerea unei stări de alertă. Orientarea a presupus selectarea și prioritizarea informațiilor senzoriale utile. Controlul executiv însemna alegerea lucrului care merită atenție atunci când informația disponibilă este contradictorie.

Rezultatele studiului au arătat că inflamația afectează activitatea cerebrală corelată cu menținerea stării de alertă, fără a influența restul proceselor studiate, ceea ce înseamnă că o zonă foarte specifică a creierului este afectată de procesul inflamator. Descoperirea ajută la înțelegerea legăturilor dintre sănătatea fizică, cognitivă și mentală, sugerând că bolile, chiar și cele mai puțin grave, pot reduce starea de alertă.

Următorul pas pentru echipa de cercetători este evaluarea efectelor inflamației asupra altor zone din creier precum zona responsabilă de memorie.

Viitoarele cercetări în domeniu ar putea studia și arată beneficiul medicamentelor anti-inflamatoare în prezervarea sau îmbunătățirea funcției cognitive la bolnavii cu inflamație cronică în diverse boli precum boala Alzheimer, obezitatea sau boala renală.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-12-2019 | creare: 02-12-2019 | Vizite: 586
Bibliografie
Link between inflammation and mental sluggishness shown in new study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191115190337.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inflamația cronică - ce este și cum ne afectează organismul
  • Băile fierbinți pot reduce inflamația
  • Hiperactivitatea celulelor imune poate declanșa inflamația în corp
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum