Un nou studiu dovedește siguranța utilizării amlodipinei în tratarea hipertensiunii

©

Autor:

Un nou studiu dovedește siguranța utilizării amlodipinei în tratarea hipertensiunii
Amlodipina este un medicament prescris pe scară largă și este utilizat de peste 70 de milioane de americani. Aceasta acționează prin inhibarea unui anumit tip de canal de calciu de pe vasele de sânge, ceea ce duce la relaxarea vaselor și la scăderea tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, au existat îngrijorări din partea cercetătorilor și a clinicienilor cu privire la posibilele riscuri asociate cu amlodipina, inclusiv un potențial risc crescut de insuficiență cardiacă. Acum, un studiu recent publicat în revista Function de către Oxford University Press aduce vești încurajatoare în ceea ce privește utilizarea medicamentului amlodipină pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Controverse și îngrijorări

Recent, unele studii au sugerat că amlodipina ar putea activa un alt tip de canal de calciu, ceea ce ar putea duce la modificări ale vaselor de sânge și la un risc crescut de insuficiență cardiacă. Aceste îngrijorări au pus sub semnul întrebării eficacitatea amlodipinei ca tratament de primă linie pentru hipertensiune, având în vedere prevalența mare a acestei afecțiuni.

Rezultatele noi

Echipa de cercetare de la National Institutes of Health și Universitatea din Glasgow a descoperit că amlodipina nu crește riscul de insuficiență cardiacă. Studiul a arătat că proprietățile chimice unice ale amlodipinei au dus la o imitare a activării canalelor de calciu, fără a le deschide de fapt, așa cum se temeau clinicienii. O meta-analiză care a combinat rezultatele din mai multe studii clinice și o analiză prospectivă în lumea reală au confirmat că amlodipina nu este asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă sau alte probleme cardiovasculare.

Implicații și recomandări

Unul dintre autorii studiului, Anant Parekh, subliniază că eliminarea amlodipinei ca terapie de primă linie pentru hipertensiune ar putea avea consecințe grave, inclusiv o creștere dramatică a numărului de decese cauzate de această afecțiune. În lumina acestor noi descoperiri, studiul recomandă ca amlodipina să rămână un tratament de primă linie pentru hipertensiunea arterială.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 339
Bibliografie
Study reassures patients on safety of widely prescribed hypertension drug amlodipine, link: https://www.news-medical.net/news/20231012/Study-reassures-patients-on-safety-of-widely-prescribed-hypertension-drug-amlodipine.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: medicamentele antihipertensive cresc speranța de viață, chiar şi la adulții cu mai multe condiții medicale
  • O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
  • Noi recomandări pentru medicii care tratează hipertensiunea (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum