Un nou studiu identifică un punct de control imun ce poate fi ţintit în terapia antitumorală

©

Autor:

Un nou studiu identifică un punct de control imun ce poate fi ţintit în terapia antitumorală
Recent, un grup de cercetători de la Monash Biomedicine Discover Institute a descoperit un nou punct de control imun ce poate fi abordat în terapiile antitumorale. Astfel, prin inhibiţia protein tirozin fosfatazei PTP1B din limfocitele T răspunsul imun poate fi antrenat împotriva cancerului. Celulele T au rol atât în distrugerea patogenilor (precum virusurile), dar şi a celulelor canceroase.

Publicat în revista Cancer Discovery, studiul prezintă efectele administrării unui nou compus, propus pentru a fi introdus în clasa de medicamente oncologice. Fosfataza PTP1B este de fapt un punct de control intracelular, asemenea proteinei de suprafaţă PD-1 a cărei blocare a revoluţionat terapia antitumorală. În studiu s-au utilizat mai multe loturi de şoareci cărora li s-a injectat acest nou compus ce inhibă PTP1B. S-a observat amplificarea capacităţii limfocitelor T de a lupta împotriva populaţiilor de celule canceroase şi oprirea creşterii tumorale. El a mai fost cercetat anterior şi din primele faze ale unor trialuri clinice pe subiecţi umani s-a observat că are un profil de siguranţă bun şi e bine tolerat. Autorii studiului de faţă au mai precizat că blocarea activităţii PTP1B stimulează şi răspunsul la terapiile deja consacrate ce blochează PD-1.

„Deşi mai este nevoie de cercetare preclinică, descoperirile noastre arată că se obţin rezultate superioare prin combinarea terapiei de inhibiţie a PTP1B cu imunoterapiile existente în experimentele pe şoareci.” afirmă prof. Tony Tiganis. De altfel, deşi blocarea PD-1 este foarte eficientă, nu toţi pacienţii răspund la terapie. Această rezistenţă este reală şi apare mai ales la cancerele sensibile la imunoterapie (de exemplu melanomul).

S-a mai demonstrat că inhibiţia PTP1B sporeşte şi eficacitatea terapiilor celulare precum CART. În aceasta se utilizează celule T recoltate de la pacient ce sunt reprogramate pentru a exprima un receptor de suprafaţă artificial. După ce sunt reintroduse în organismul pacientului, ele identifică mai precis celulele tumorale.

Terapia CART este eficientă cu precădere în malignităţi hematologice şi nu a fost încă adaptată pentru tumori solide. Studiul de faţă demonstrează însă că deleţia sau inhibiţia PTP1B ajută terapia CART şi în tumorile solide, după cum s-a observat în cancerul de sân reprodus în loturi de şoareci. Printr-o colaborare cu Laboratorul Cold Spring Harbour din SUA se continuă testarea inhibitorului de PTP1B din punct de vedere al biodisponibilităţii în administrare orală. Rezultatele ar putea pune bazele unor noi trialuri clinice.

sursa: News Medical
foto: Monash University

Data actualizare: 09-03-2022 | creare: 09-03-2022 | Vizite: 476
Bibliografie
Study identifies new immune checkpoint that may be exploited for cancer treatment, News Medical, link: https://www.news-medical.net/news/20220308/Study-identifies-new-immune-checkpoint-that-may-be-exploited-for-cancer-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinație de medicamente poate activa sistemul imun înnăscut pentru a contracara creșterea tumorilor
  • O nouă terapie produce în masă celule antitumorale pentru a trata cancerul și bolile de sânge
  •