Un nou studiu oferă speranțe pacienților cu neuroblastom, cea mai mortală formă de cancer la sugari

©

Autor:

Un nou studiu oferă speranțe pacienților cu neuroblastom, cea mai mortală formă de cancer la sugari
Copiii diagnosticați cu neuroblastom, o formă rară de cancer solid cu mortalitate foarte ridicată, ar putea beneficia în viitor de un nou tratament, care le-ar îmbunătății semnificativ șansele de supraviețuire.
Tratamentul, ce presupune blocarea activității enzimei dihidroorotat dehidrogenaza (DHODH), cu medicamente bine tolerate de către om, a fost eficient în combinație cu chimioterapia în cadrul unor studii experimentale efectuate pe șoareci de laborator cu neuroblastom. Deși rezultatele nu pot fi traduse în mod direct la oameni, studiul deschide calea pentru studiile clinice ale terapiei.  

Studiul actual, o colaborare între cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts, Institutul Karolinska din Suedia și Institutul de Celule Stem Harvard din SUA, arată că proteina DHODH, implicată în metabolism și sinteza ADN-ului, joacă, de asemenea, un rol esențial în stimularea creșterii tumorii a neuroblastoamelor agresive. Tratament țintit cu blocanți specifici ai DHODH a dus la moartea celulelor canceroase și la stoparea răspândirii tumorii.

„Rezultatele pot fi considerate extrem de promițătoare, blocanții activității DHODH fiind foarte bine tolerați de către oameni, lucru evidențiat în studii clinice pentru alte tulburări. Terapia ar trebui testată clinic, deoarece ar putea îmbunătății supraviețuirea generală a copiiilor cu neuroblastom”, declară unul dintre autori, Ninib Baryawno, cercetător la Institutul Karolinska.

Neuroblastoamele sunt tumori ale țesutului nervos frecvente în general la copiii foarte mici, cu vârsta de până în doi ani. La nivel global, mii de noi cazuri sunt diagnosticate anual, peste 90% dintre acestea la copiii cu vârsta de sub 5 ani. Afecțiunea are o mortalitate ridicată, iar tratamentele actuale împotriva cancerului au o eficacitate redusă asupra neuroblastomului.

sursa: Science Daily
foto: Karolinska Institutet. Getty Images

Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 216
Bibliografie
Hopes of a new curative treatment for children with neuroblastoma, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220822145153.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Componente din uleiul de măsline studiate ca potențial tratament pentru neuroblastom
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum