Un peste - arma impotriva malariei?
Autor: Acardius blog
Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate de miliard de oameni sunt afectati de malarie in fiecare an. Cele mai multe cazuri sunt concentrate in Africa, in tarile subdezvoltate din regiunea sub-sahariana.
Nu exista inca un vaccin impotriva malariei, iar tratamentul este dificil si scump, suficent ca sa nu poata fi implementat la scara larga pentru milioanele de oameni infectati.
O solutie mai simpla pentru stoparea bolii este distrugerea vectorului de raspandire - in acest caz fiind vorba de tantarul anofel. Acum o jumatate de secol s-a folosit cu succes DDT-ul, un insecticid extrem de puternic care putea omaora un tantar in cateva secunde. In scurt timp, insa, tantarii au devenit rezistenti, iar DDT-ul s-a dovedit ca reprezinta o problema imensa pentru mediu, avand tendinta de a se acumula progresiv in corpul organismelor superioare, fiind deosebit de toxic pe termen lung. Alte insecticide sunt folosite in prezent, insa cu o eficacitate mult mai redusa.
Alternativa naturala la insecticide este oferita de o specie de peste african, Nile tilapia (denumire stiintifica Oreochromis niloticus).
S-a constatat ca acest peste este un puternic dusman natural pentru tantari, devorand larvele acestora la nivelul apelor. In 15 saptamani, populatia de tantari anofeli a fost redusa cu 94%, iar alte specii de tantari obisnuiti, au fost diminuate cu 75%. Desi aceste lucruri erau cunoscute de un secol, abia in prezent s-a pus problema utilizarii prectice pentru a opri raspandirea malariei.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala Lyme
- Infectie unghie la picior!
- Sinuzita mai veche care recidiveaza foarte des
- Infectii vaginale?!
- Ureaplasma
- STREPTOCOCCINUM - remediu valoros contra ASLO marit
- Streptococ beta hemolitic
- Posibila greseala a testului hiv?
- Stafilococ coagulazo-pozitiv
- Streptococul auriu in gat