Un regim alimentar bogat în grăsimi poate avea un impact negativ asupra sănătății oculare

©

Autor:

Un regim alimentar bogat în grăsimi poate avea un impact negativ asupra sănătății oculare
Un studiu recent publicat în Journal of Biological Chemistry a scos la iveală legătura dintre dietele bogate în grăsimi și daunele la nivelul retinei oculare, cauzate de acumularea de bisretinoizi. Bisretinoizii sunt produse ale metabolismului vitaminei A și se acumulează în celulele epiteliale pigmentare retiniene și fotoreceptorii.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit două modele de șoareci obezi, care au fost clasificați în două grupuri. Unul dintre grupuri a fost hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, iar celălalt cu o dietă standard. Rezultatele au arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi aveau niveluri mai mari de bisretinoizi la nivelul retinei. De asemenea, nivelul de autofluorescență a fundului de ochi a fost crescut, ceea ce reprezintă, de asemenea, un important indicator al acumulării de bisretinoizi în celulele retiniene.

Acumularea de bisretinoizi poate duce la daune la nivelul celulelor retiniene, iar aceste daune sunt asociate cu tulburări oculare precum degenerescența maculară, o boală care poate duce la pierderea vederii. În consecință, studiul actual oferă dovezi clare că dietele bogate în grăsimi pot duce la acumularea de bisretinoizi în ochi și la daune la nivelul celulelor retiniene.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că descoperirile actuale sunt doar începutul și că mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mai bine asocierea dintre alimentația bogată în grăsimi și riscul de afecțiuni oculare. De asemenea, indică autorii, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a putea dezvolta metode de prevenire și tratament a tulburărilor oculare asociate cu acumularea de bisretinoizi.

sursa: News Medical
foto: Lucky Business / Shutterstock

Data actualizare: 10-05-2023 | creare: 10-05-2023 | Vizite: 330
Bibliografie
High-fat diets' eye-opening impact: Study reveals link to retinal damage and bisretinoid accumulation, link: https://www.news-medical.net/news/20230508/High-fat-diets-eye-opening-impact-Study-reveals-link-to-retinal-damage-and-bisretinoid-accumulation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum