Un simplu test de alergare poate dezvălui aspecte ale sănătății creierului la copiii supraponderali sau obezi

©

Autor:

Un simplu test de alergare poate dezvălui aspecte ale sănătății creierului la copiii supraponderali sau obezi
Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä și Universitatea din Granada a adus noi perspective asupra impactului aptitudinii aerobe asupra sănătății cerebrale la copii.
Analizând performanța copiilor la testul de alergare de 20 de metri, cercetătorii au descoperit legături semnificative între nivelurile de fitness și mai multe aspecte ale sănătății cerebrale, inclusiv funcțiile executive, performanța academică și volumul materiei cenușii a creierului.

Contrar așteptărilor, consumul maxim de oxigen măsurat direct prin teste pe banda de alergare nu a prezentat o corelație semnificativă cu sănătatea cerebrală, sugerând că performanța la testul de alergare poate reflecta o combinație mai largă de factori benefică pentru creier, cum ar fi compoziția corporală, abilitățile motorii și motivația, pe lângă pura capacitate aerobă.

Aceste descoperiri subliniază importanța evaluării aptitudinii fizice în contextul educațional și potențialul său de a oferi indicii valoroase despre starea de sănătate cerebrală a copiilor. Testul de alergare de 20 de metri, fiind deja un instrument răspândit în școli, ar putea servi ca un mijloc accesibil și eficient de monitorizare a sănătății cerebrale la nivel populațional, oferind astfel o bază pentru elaborarea strategiilor de sănătate publică orientate către îmbunătățirea condițiilor de viață și sănătate ale copiilor.

sursa: News Medical
foto: University of Jyväskylä

Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 234
Bibliografie
Simple 20-meter shuttle run test predicts brain health in overweight kids, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Simple-20-meter-shuttle-run-test-predicts-brain-health-in-overweight-kids.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
  • S-a descoperit un tipar al îmbătrânirii la nivelul creierului
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum