Un studiu arată că vaccinarea antigripală este asociată cu cazuri mai puține și mai ușoare de COVID-19

©

Autor:

Un studiu arată că vaccinarea antigripală este asociată cu cazuri mai puține și mai ușoare de COVID-19

Persoanele care s-au vaccinat antigripal sezonul trecut au avut o probabilitate mai mică de a contracta COVID-19 odată cu debutul pandemiei, iar cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au prezentat mai puține complicații.
Aceste rezultate au fost obținute în urma studiului condus de Dr. Marion Hofmann Bowman, profesor asociat de medicină internă și cardiologie în cadrul Universității Michigan. Dr. Hofmann recomandă pacienților să se vaccineze antigripal, chiar dacă sezonul gripal se apropie de sfârșit, adăugând că acest lucru poate reduce anxietatea legată de vaccinarea împotriva COVID-19.

Cercetătorii au analizat peste 27.000 de foi de observație ale pacienților testați pentru COVID-19 la Michigan Medicine între martie și jumătatea lunii iulie 2020. Dintre cei 13.000 de pacienți care primiseră vaccinul antigripal în anul precedent, 4% au fost pozitivi pentru COVID-19, în timp ce dintre cei 14.000 de pacienți care nu fuseseră vaccinați antigripal, aproape 5% au fost pozitivi pentru COVID-19. Asocierea și-a păstrat semnificația statistică după controlarea altor variabile precum etnie, rasă, sex, vârstă, IMC, statutul de fumător și multe alte afecțiuni comorbide.

Persoanele care au primit vaccinul antigripal au avut o probabilitate semnificativ mai mică de a necesita spitalizare, cu toate că nu a fost descrisă o diferență semnificativă în privința mortalității între cele două grupuri. Niciun pacient nu a prezentat ambele infecții simultan.

Dr. Hofmann spune că mecanismul din spatele asocierii nu este clar momentan. Este posibil ca pacienții care se vaccinează antigripal să respecte recomandările CDC și să practice distanțare socială într-o măsură mai mare, însă este de asemenea plauzibil ca vaccinul antigripal să acționeze în mod direct asupra sistemului imun, ajutându-l în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Actual sunt în derulare studii longitudinale pentru documentarea efectului vaccinului antigripal asupra bolilor respiratorii.

În urmă cu câteva luni, Dr. Hofmann era îngrijorată despre informațiile greșite din mediul online care asociau vaccinul antigripal cu infecția COVID-19. Cu toate că publicații media celebre precum Reuters au desființat teoria, studiul condus de Dr. Hofmann oferă oamenilor mai multă încredere în faptul că vaccinarea antigripală este asociată cu o rată mai scăzută de spitalizare pentru COVID-19.

Anterior pandemiei, Dr. Hofmann și co-prim-autoarea Anna Conlon, Ph.D., studentă la Facultatea de Medicină a Universității Michigan, au descoperit o altă asociere încurajatoare între vaccinul antigripal și efectele protectoare cardiovasculare. Conlon afirmă că există numeroase date care susțin că vaccinul antigripală previne infarctele miocardice și spitalizările pentru insuficiență cardiacă, un motiv în plus pentru vaccinarea antigripală în fiecare sezon.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 406
Bibliografie
Flu shot associated with fewer, less severe COVID cases, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323175845.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obișnuită
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Bebelușii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum