Un studiu sugerează că schizofrenia este moștenită în proporție de 80%

©

Autor:

Un studiu sugerează că schizofrenia este moștenită în proporție de 80%

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga s-au folosit de datele colectate de la 30.000 de perechi de gemeni pentru a identifica factorii de risc care ar putea indica genele responsabile cu apariția schizofreniei. Deși în trecut genele individuale au fost corelate cu schizofrenia, studiul actual aduce mai multe informații în acest sens, indicând riscul genetic pentru această boală.

Pentru a determina dacă afecțiunea este de origine genetică (moștenită la concepție) sau cauzată de factori externi, a fost analizat un eșantion de gemeni. În cadrul cercetării au fost analizate atât perechi de gemeni monozigoți (identici), care moștenesc aceleași perechi de gene de la părinți, cât și perechi de gemeni dizigoți (non-identici).

De-a lungul timpului, o serie de cercetări au devenit concludente pentru problematica schizofreniei. Atât rezultatele studiul din Danemarca, cât și cele din Finlanda (1998) și Suedia (2007) au sugerat că boala poate fi moștenită.

Fiind o afecțiune extrem de controversată, cercetătorii au încercat să încadreze schizofrenia într-un spectru de cauze, atât amplu cât și restrâns. Când spectrul de cauze a fost redus, genele au fost considerate a fi un factor determinant în proporție de 79%. Când spectrul posibilelor cauze s-a extins, procentul corelat genelor a scăzut la 73%. Pe lângă acest lucru, s-a mai descoperit faptul că simptomele schizofreniei devin semnificative pentru diagnosticare în jurul vârstei de 28 de ani.

Specialiștii avertizează că disputele legate de schizofrenie ar putea pune într-un con de umbră complexitatea acestei afecțiuni. De asemenea, moștenirea unei gene poate fi complicată de efectele pe care epigenetica le are, un mozaic de mutații post-zigotice care au loc la scurt timp după concepție.

 

Sursa: Science Alert


Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 1490
Bibliografie
Sursa: Schizophrenia Is 80% Genetic, According to This Massive New Study on Twins,
Link:https://www.sciencealert.com/schizophrenia-is-80-genetic-according-to-this-massive-study-on-twins?perpetual=yes&limitstart=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum