Un test de urină ar putea duce la identificarea bolii Alzheimer în stadiul său incipient

©

Autor:

Un test de urină ar putea duce la identificarea bolii Alzheimer în stadiul său incipient
Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience a sugerat posibilitatea identificării pacienților cu boala Alzheimer în fază incipientă, cu ajutorul unui test de urină. Evaluările clinice efectuate de către cercetători au arătat că acidul formic, al cărui nivel poate fi măsurat prin testele de urină, poate ajuta la depistarea pacienților cu boala Alzheimer. În prezent, metodele utilizate pentru diagnosticarea bolii sunt unele costisitoare, incomode și nepotrivite pentru screening-ul de rutină.
Boala Alzheimer, în ciuda prevalenței sale ridicate, este adesea diagnosticată tardiv, moment în care eficacitatea tratamentelor este semnificativ redusă. Motivul diagnosticării tardive îl reprezintă în principal costul ridicat al metodelor de diagnostic actuale, precum tomografia cu emisie de pozitroni, sau faptul că pacienții sunt supuși unor proceduri invazive, precum în cazul biopsiilor sau a puncției lombare. Studiul actual ar putea duce la stabilirea unui nou biomarker pentru boala Alzheimer, ieftin, convenabil și neinvaziv.

În studiul actual, cercetătorii au investigat potențialul utilizării acidului formic, un produs metabolic al formaldehidei, ca un biomarker pentru boala Alzheimer. Cohorta de studiu a fost constituită din 574 de persoane fie cu cogniție normală, fie cu grade diferite de progresie a bolii. Cercetătorii au realizat și ulterior au analizat probele de urină și probele de sânge ale participanților. De asemenea, cercetătorii au realizat evaluări psihologice pentru fiecare participant.

Studiul a constatat că un nivel ridicat al acidului formic măsurat în urină se asociază mai frecvent cu boala Alzheimer, în toate grupurile de participanți analizate. În concluzie, descoperirile sugerează că acidul formic poate fi un important biomarker pentru boala Alzheimer în stadiu incipient. În mod surprinzător, nivelurile formice din probele de sânge au avut o acuratețe mai scăzută în stabilirea stadiului bolii.

„Boala Alzheimer reprezintă o boală cronică continuă și adesea asimptomatică în fazele incipiente, de foarte multe ori fiind nevoie de ani de la instalarea bolii și până la apariția unor tulburări cognitive evidente. Stadiile incipiente ale bolii pot fi reversibile, prin tratament de specialitate. În consecință, screening-ul pe scară largă pentru boala Alzheimer în stadiu incipient este o necesitate pentru persoanele în vârstă”, concluzionează autorii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 262
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum