Un test sanguin recent dezvoltat care poate depista cancerul pulmonar, eficient inclusiv în depistarea cancerului hepatic
©
Autor: Domșa Dariana

Pentru testarea tehnologiei DELFI, cu scopul detectării cancerului hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer hepatic, cercetătorii au folosit probele de plasmă sanguină obținute de la 724 participanți. Dintre probele colectate, 75 proveneau de la persoane diagnosticate anterior cu cancer hepatocelular. Probele de la acești participanți au fost utilizate pentru instruirea și validarea unui algoritm de inteligență artificială.
Pentru validarea datelor au fost analizate alte peste 220 de probe de plasmă, majoritatea prelevate de la pacienți cu cancer hepatocelular. Au fost introduse, de asemenea, probe prelevate de la pacienți cu virusul hepatitei B (HBV) sau ciroză hepatică, cât și probe de la persoane fără factori de risc subiacenți.
Tehnologia DELFI a reușit să identifice prezența cancerului hepatic în stadii incipiente, cu o precizie de 88% și o o specificitate de 98%. Testul sanguin a reușind să diferențieze probele de la pacienți cu cancer de cele de la pacienți fără cancer, care sufereau de hepatită virală sau ciroză. Specificitatea a scăzut la 80% atunci când au fost analizate probele colectate de la persoanele cu risc ridicat de cancer hepatocelular. Descoperirile din studiul actual au fost publicate în jurnalul Cancer Discovery și prezentate recent în cadrul Conferinței Speciale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
sursa: Science Daily
foto: Sebastian Kaulitzki/Shutterstock
Data actualizare: 22-11-2022 | creare: 22-11-2022 | Vizite: 375
Bibliografie
Novel AI blood test detects liver cancer, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221118114845.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mecanismul care conduce la răspândirea cancerului în organism
- Necesitatea de depistare precoce a cancerului pulmonar în rândul pacienților mai tineri
- Capacitatea de reparare a ADN-ului este afectată la însoțitorii de bord după zboruri aeriene
- Cercetătorii au identificat diferențe bazate pe sex în răspunsurile imune împotriva tumorilor
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni