Unul din patru copii are o relaţie 'problematică' cu telefonul mobil (studiu)

Data publicării: 29-11-2019

Unul din patru copii şi tineri are o relaţie ''problematică'' cu smartphone-ul, acest tip de dispozitiv inteligent fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat vineri de Press Association.

Studiul, realizat de cercetători de la King's College London (KCL) şi detaliat în jurnalul ştiinţific BMC Psychiatry, a analizat 41 de cercetări publicate începând din 2011 pe tema asocierii dintre utilizarea smartphone-ului şi sănătatea mintală.

Analiza concluzionează că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, în medie, 23% prezintând aşa-numita ''Utilizare Problematică a Smartphone-ului'' (PSU).

Cercetătorii de la KCL au definit PSU ca fiind un comportament asociat utilizării telefoanelor mobile inteligente ce prezintă un element de dependenţă, spre exemplu anxietatea manifestată atunci când telefonul nu este disponibil sau neglijarea altor activităţi din cauza utilizării unui astfel de dispozitiv.

Studiul concluzionează, de asemenea, că există asocieri între PSU şi probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Doctor Nicola Kalk, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţă (IoPPN), care se numără printre autorii studiului, a declarat: ''Telefoanele inteligente sunt aici şi vor rămâne aici şi există necesitatea de a înţelege prevalenţa Utilizării Problematice a Smartphone-ului. Nu ştim dacă telefonul în sine poate fi captivant sau aplicaţiile pe care le folosesc oamenii. Indiferent cum stau lucrurile, este nevoie de o educare a publicului cu privire la utilizarea smartphone-ului în rândul copiilor şi tinerilor, iar părinţii ar trebui să fie conştienţi de timpul pe care copiii lor îl petrec cu telefoanele''.

Autorii studiului remarcă faptul că 22 dintre studiile examinate au avut o ''calitate metodologică deficitară'' şi că a existat o mare variaţie în cadrul cercetărilor analizate în ceea ce priveşte definirea PSU.

''Cercetarea asupra PSU este importantă din punct de vedere al sănătăţii publice. Autorii raportează că aproximativ 10-30% dintre tinerii din studiile incluse în meta-analiză atingeau pragul stabilit pentru PSU. De asemenea, PSU a fost asociat (prin evaluări auto-raportate) cu niveluri mai ridicate de depresie, anxietate şi somn insuficient. Aceste rezultate rezonează cu ceea ce s-a constatat anterior, inclusiv pe teme conexe precum Utilizarea Problematică a Internetului", a explicat doctor Sam Chamberlain din cadrul Universităţii Cambridge.

''O provocare pentru domeniu, având în vedere această meta-analiză valoroasă, este că Utilizarea Problematică a Smartphone-ului nu este consistent definită. Există diferite scale de evaluare, cu diferite praguri şi criterii, unele dintre care nu au fost supuse unei validări clinice suficiente. După cum au menţionat autorii, este necesar să se efectueze urgent cercetări asupra stabilirii unui set de criterii acceptat şi validat'', a adăugat Chamberlain.
Sursa: Agerpres, 29-11-2019, Vizualizari 120
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.