Utilizarea cremei de protecție solară ne poate da falsa impresie că ne putem bronza în siguranță

©

Autor:

Utilizarea cremei de protecție solară ne poate da falsa impresie că ne putem bronza în siguranță
Cercetătorii au abordat un fenomen interesant numit „paradoxul cremelor cu protecție solară”. Dr. Ivan Litvinov, un profesor asociat în Departamentul de Medicină și președinte al Diviziei de Dermatologie de la Universitatea McGill, alături de co-autorii săi, explorează acest subiect printr-o serie de studii.
Conform cercetătorilor, în ciuda creșterii utilizării cremelor cu protecție solară, ratele de incidență ale melanomului și ale altor tipuri de cancer de piele sunt în creștere. Motivul pare să fie că oamenii folosesc crema cu protecție solară ca un „permis” pentru a se bronza. Majoritatea persoanelor nu aplică o cantitate suficientă de cremă cu protecție solară și rămân la soare ore în șir, ceea ce le conferă un fals sentiment de siguranță.

Într-un studiu, Litvinov și colegii săi au examinat 23 de grupuri de discuție pentru a înțelege ratele diferite de incidență ale melanomului în provinciile atlantice ale Canadei. Rezultatele arată că canadienii din Nova Scotia și Insula Prințului Edward, provincii cu rate ridicate de incidență a melanomului, sunt mai conștienți de riscurile asociate expunerii la soare și mai predispuși să urmeze indicele UV. Cu toate acestea, aceștia primesc mai multă expunere la soare datorită temperaturilor mai calde și unei tendințe de a participa la activități în aer liber.

Un alt studiu, al bazei de date Biobank din Regatul Unit, a arătat că utilizarea cremelor cu protecție solară este asociată cu un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta cancer de piele. Aceste rezultate combinat sugerează un paradox al cremelor cu protecție solară, unde indivizii cu niveluri mai mari de expunere la soare tind să utilizeze mai multă cremă cu protecție solară, dar nu în cantități suficiente sau alături de alte măsuri de protecție solară, oferind astfel un fals sentiment de securitate.

În concluzie, cercetătorii sugerează că intervențiile pentru a aborda lacunele de cunoaștere și practică în protecția solară și prevenirea cancerului de piele ar trebui să țină cont de acest paradox al cremelor cu protecție solară. Dr. Litvinov subliniază că, deși crema cu protecție solară este importantă, este și cea mai puțin eficientă metodă de protecție a pielii comparativ cu îmbrăcămintea de protecție solară, gardienii împotriva iritațiilor și evitarea soarelui.

sursa: News Medical
foto: McGill University Newsroom

Data actualizare: 30-10-2023 | creare: 30-10-2023 | Vizite: 240
Bibliografie
Study highlights a “sunscreen paradox” and the false sense of security against skin cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20231027/Study-highlights-a-e2809csunscreen-paradoxe2809d-and-the-false-sense-of-security-against-skin-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: O cremă de protecție solară cu SPF 30 este de două ori mai eficientă decât una cu SPF 15
  • MIT: Nu ai nevoie de creme de protecție solară iarna sau când e înnorat
  • Aluniță sau cancer de piele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum