Utilizarea dispozitivelor electronice, asociată cu obiceiuri alimentare nesănătoase

©

Autor:

Utilizarea dispozitivelor electronice, asociată cu obiceiuri alimentare nesănătoase
Aproximativ 27% dintre adolescenți consumă o cantitate de zaharuri mai mare decât cea normală, în timp ce 21% dintre aceștia au un aport de cofeină ce depășește recomandările medicilor. Aportul crescut de băuturi carbogazoase bogate în zaharuri simple, cât și de băuturi energizante, cu un conținut crescut de cofeină, reprezintă cauza principală a acestor excese.
Un nou studiu, realizat de către cercetătorii de la Universitatea McMaster, în colaborare cu cercetători de la Universitatea de Stat din California, arată că aportul recomandat de zahăr și de cofeină este depășit atunci când suntem distrați de dispozitivele electronice.

Conform acestui studiu, consumul exagerat de băuturi carbogazoase și de băuturi energizante poate fi asociat cu utilizarea în exces a dispozitivelor electronice, cu precădere a televizorului și a telefonului mobil. O oră suplimentară de urmărire la televizor a fost legată de un risc crescut cu 32% de a depăși recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind zahărul și un risc cu 28% de depășire a recomandărilor OMS pentru cofeină. Folosirea telefonului mobil sau a rețelelor sociale, a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de depășire a dozelor recomandate. Surprinzător, nu au existat creșteri importante de consum a băuturilor nesănătoase la adolescenții care au utilizat jocurile video.

În cadrul studiului a fost evidențiat faptul că bărbații au consumat mai multe băuturi carbogazoase sau energizante. De asemenea, a fost remarcat un consum mai crescut pentru adolescenții mai tineri. Katherine Morrison, autorul principal al acestui studiu, consideră că există suficiente motive de îngrijorare pentru medici, deoarece depășirea nivelului recomandat de zahăr sau de cofeină, în special la persoanele tinere, se află în strânsă legătură cu numeroase afecțiuni. Deși tendința de consum a băuturilor menționate era în scădere între anii 2013 și 2016, utilizarea mai mare a dispozitivelor electronice a determinat creșterea consumului de zahăr și cofeină în rândul adolescenților.

Consumul exagerat al băuturile îndulcite cu zahăr, cât și al celor îndulcite artificial, este asociat cu riscuri crescute de obezitate și diabet, în timp ce consumul exagerat de cofeină se află în strânsă legătură cu tensiunea arterială crescută, dureri de cap, greață, vărsături sau somn slab. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie și Societatea Canadiană de Pediatrie îndeamnă cadrele medicale să educe tinerii, cât și familiile acestora, despre riscurile la care se supun adolescenți atunci când ingerează cantități crescute de băuturi carbogazoase sau de energizante.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-10-2019 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 527
Bibliografie
More electronic device use tied to more sugar and caffeine in teens, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191022152744.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Cum să mănânci sănătos de sărbători
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  •