Utilizarea ketaminei pentru depresia severă este promițătoare, însă rămân întrebări importante fără răspuns

©

Autor:

Utilizarea ketaminei pentru depresia severă este promițătoare, însă rămân întrebări importante fără răspuns
Un studiu recent, cunoscut sub numele de Bio-K, a evaluat eficacitatea ketaminei intravenoase (IV) în tratarea depresiei severe și a tulburării bipolare la persoanele care nu au găsit ameliorare de la alte tratamente. Desfășurat în clinici din Michigan, Maryland și Minnesota, studiul a implicat 74 de participanți care au primit trei perfuzii cu ketamină pe parcursul a 11 zile. În mod remarcabil, 52% dintre participanți au intrat în remisie, cu o reducere semnificativă a gândurilor suicidare observată la jumătate dintre persoanele care le-au experimentat anterior.
În ciuda rezultatelor promițătoare, o treime dintre participanți nu au răspuns la tratament, evidențiind variabilitatea răspunsurilor individuale la ketamină. Cercetarea își propune să identifice biomarkeri care ar putea prezice care pacienți sunt cel mai probabil să beneficieze de terapia cu ketamină, adaptând astfel tratamentele mai eficient.

Universitatea din Michigan Health a înființat o clinică de ketamină intravenoasă pentru a oferi acest tratament pacienților cu depresie rezistentă la tratament, ceea ce indică o trecere de la cercetare la aplicarea clinică. Studiul abordează, de asemenea, aspectele financiare ale terapiei cu ketamină, observând variabilitatea acoperirii asigurărilor și apariția clinicilor comerciale care oferă tratamentul la costuri ridicate.

În plus, studiul explorează potențialul unei forme de spray nazal de ketamină, esketamină (Spravato), care a câștigat atenția pentru comoditatea sa și aprobarea FDA pentru tratarea depresiei. Un viitor studiu finanțat de Institutul de Cercetare a Rezultatelor Centrate pe Pacienți își propune să compare eficacitatea spray-ului nazal cu ketamina IV și esketamină în tratarea depresiei.

Această cercetare subliniază potențialul ketaminei ca tratament puternic pentru depresia severă și tulburarea bipolară, în special pentru pacienții care au epuizat alte opțiuni. Cu toate acestea, subliniază și necesitatea unei investigații suplimentare pentru a înțelege de ce unii pacienți beneficiază mai mult decât alții și cum să optimizeze protocoalele de tratament.

sursa: Science Daily
foto: Michigan Medicine - University of Michigan (Getty Images)

Data actualizare: 10-02-2024 | creare: 10-02-2024 | Vizite: 448
Bibliografie
Ketamine's promise for severe depression grows, but major questions remain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240208122001.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul modern al depresiei
  • Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
  • Antiinflamatoarele eficiente în tratarea depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum