Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea potențialului terapeutic împotriva cancerului al polifenolilor

©

Autor:

Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea potențialului terapeutic împotriva cancerului al polifenolilor
Un studiu recent publicat în Nutrients Journal a evaluat diverse abordări bazate pe nanotehnologie pentru a spori eficacitatea terapeutică a polifenolilor împotriva cancerului. Polifenolii, compuși bioactivi găsiți în plante, au proprietăți antiproliferative, antioxidante și antimetastatice, făcându-i candidați promițători pentru terapia cancerului. Cu toate acestea, solubilitatea lor scăzută și biodisponibilitatea slabă au limitat absorbția lor gastrointestinală.
Studiul a evidențiat 4 clase principale de nanopurtători/nanomateriale utilizate pentru a furniza polifenoli: polimeri, pe bază de lipide, anorganici și pe bază de carbon. Acești nanopurtători protejează polifenolii de sistemul digestiv ostil și permit livrarea controlată și direcționată către țesuturile canceroase.


Cercetătorii s-au concentrat pe potențialul anticancer a patru polifenoli specifici: curcumină, EGCG, quercetină și resveratrol. Acești polifenoli au prezentat efecte antitumorale remarcabile în diferite linii de celule canceroase și studii preclinice.

Găsită în Curcuma longa L. (turmeric), curcumina are proprietăți antitumorale remarcabile evidențiate în diverse studii. Kazemi-Lomedasht și colab. a arătat efectele anticancer ale curcuminei împotriva celulelor canceroase de sân T47D. Extractul său (concentrație 22 μM) a crescut inhibarea expresiei genei telomerazei în linia celulară T47D și a redus viabilitatea celulară cu 50% în 48 de ore.
La șoareci, cercetătorii au hrănit cu extract de turmeric la o doză de 500 mg/kg pe zi prin gavaj oral timp de șapte săptămâni. A scăzut nivelurile de expresie ale mai multor citokine, inclusiv interleukina (IL)-1β și IL-6, care au suprimat tumorigeneza indusă de sulfatul de sodiu azoximetan-dextran (AOM-DSS). De asemenea, a scăzut numărul și dimensiunea tumorilor colorectale.

EGCG, găsit în ceaiul verde (Camellia sinensis), a suprimat proliferarea celulelor de cancer pulmonar H1299 în concentrații > 20 μM într-un studiu realizat de Chen și colab. (2020). Derivatul său LEGCG a arătat rate de apoptoză celulară de 8,63%, 12,78%, 25,62% și 58,51% la concentrații zero, 10, 20 și, respectiv, 40 μg/mL.

Resveratrolul, găsit în struguri, fructe de pădure și arahide, a arătat o scădere remarcabilă a viabilității celulare pentru liniile celulare de cancer pulmonar A549 și H1299 la concentrații de 50 μM și, respectiv, 25 μM, după 24 de ore într-un studiu realizat de Liang și colab. (2023).
A perturbat homeostazia celulară a cancerului pulmonar prin distrugerea fondului celular de antioxidanți adesea activi în cancer pentru a crește producția de specii reactive de oxigen (ROS).


Nanoparticulele polimerice, nanomaterialele pe bază de lipide (de exemplu, niozomi și lipozomi) și unele materiale pe bază de carbon s-au arătat promițătoare ca nanopurtători eficienți și netoxici pentru livrarea polifenolilor. Cu toate acestea, nanoparticulele anorganice s-au confruntat cu limitări din cauza problemelor de toxicitate și a eficacității scăzute de încărcare.

Perspectivele viitoare pentru sistemele de livrare bazate pe nanotehnologie încărcate cu polifenoli în terapia cancerului pare promițătoare. Aceste sisteme oferă livrare țintită, efecte secundare reduse și eficacitate terapeutică crescută. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a le spori eficacitatea clinică și pentru a obține o mai bună înțelegere a farmacocineticii, biodisponibilității, toxicității și mecanismelor de acțiune ale acestora.
În concluzie, studiul pune în lumină potențialul nanotehnologiei de a spori beneficiile terapeutice ale polifenolilor în tratamentul cancerului și solicită cercetări suplimentare pentru a optimiza aplicarea și eficacitatea lor clinică.

Data actualizare: 19-07-2023 | creare: 19-07-2023 | Vizite: 291
Bibliografie
Vieira, I. et al. (2023)
"Recent Progress in Nanotechnology Improving the Therapeutic Potential of Polyphenols for Cancer", Nutrients, 15(14), p. 3136.
doi: 10.3390/nu15143136.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3136
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanoroboții cu acțiune terapeutică împotriva ulcerului gastric
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Nano-tehnologia - utilitate în vindecarea leziunii acute de rinichi
  •