Utilizarea prelungită a IPP (inhibitori ai pompei de protoni) pare asociată riscului de diabet

Cercetătorii au analizat date de la 777.420 de pacienți cu vârsta de peste 40 de ani și care au fost tratați cu IPP în perioada 2010-2015. Dintre aceștia, până în 2020, au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 aproximativ 50.540 de pacienți.
În medie, pacienții aveau 66 de ani, jumătate fiind bărbați. Aceștia au urmat terapie cu Pantroprazol și Omeprazol.
Prin comparație cu cei care au primit IPP mai puțin de 8 săptămâni, grupul care a urmat terapia între 8 săptămâni și 6 luni, a avut un risc crescut cu 19% de diabet. Grupul care a primit IPP între 6 luni și 2 ani a înregistrat creșterea riscului cu 43%, iar pentru cei cu IPP administrat mai mult de 2 ani, cu 56%.
Așadar, în funcție de durata tratamentului, riscul de diabet poate crește între 19% și 56%. Rezultatele reprezintă un motiv pentru care doctorii nu trebuie să prescrie inutil această clasă de medicamente, chiar dacă în prezent sunt necesare și alte studii pentru a valida descoperirile. Se încurajează discuția cu pacientul asupra tuturor posibilelor riscuri, pentru a se gestiona corect simptomele și eventualele complicații.
IPP se administrează de primă intenție în tulburările de acid gastric, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (BRGE), esofag Barrett și ulcer peptic.
Cu toate acestea, mai multe studii au identificat și alte potențiale efecte adverse ale utilizării prelungite a IPP: fracturi, hipomagnezemie, boli renale cronice, demență, modificări în microbiomul intestinal care pot avea un rol în declanșarea diabetului și a altor boli metabolice. Studii suplimentare sunt necesare pentru a clarifica dacă pacienții care au dezvoltat diabet, nu aveau arsuri la stomac sau dispepsie ca urmare a rezistenței la insulină, deja manifestă înaintea prescrierii de IPP.
sursa: MedScape
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Screeningul de cancer colorectal ar trebui realizat începând cu vârsta de 45 de ani, conform unui nou studiu
- Dieta unei persoane influențează cantitatea unui gaz potențial dăunător găsită în intestinul său
- Ciclurile menstruale lungi sau neregulate, asociate cu boala hepatică grasă nonalcoolică
- Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?
intră pe forum