Utilizarea simultană a două medicamente care promovează apoptoza ar putea opri progresia cancerului

©

Autor:

Utilizarea simultană a două medicamente care promovează apoptoza ar putea opri progresia cancerului
O strategie nouă și promițătoare care poate depăși capacitatea celulelor canceroase de a prospera în fața medicamentelor de chimioterapie, o cauză-cheie a deceselor determinate de cancer, a fost dezvoltată de cercetătorii britanici.
În studiile experimentale, cercetătorii au folosit o combinație de două medicamente pentru a atinge obiectivul chimioterapiei: de a face celulele canceroase să se autodistrugă, printr-un proces biologic cunoscut sub numele de apoptoză (moarte celulară programată). Tratamentul a funcționat împotriva liniilor de celule canceroase care au rezistat la apoptoză în ciuda expunerii la diferite tipuri de medicamente de chimioterapie.

Organismul se bazează pe apoptoză pentru a scăpa de celulele nedorite, precum celulele în exces și celulele deteriorate, care se pot transforma în celule canceroase. Atât chimioterapia, cât și radiațiile, vizează distrugerea totală a celulelor canceroase. Cu toate acestea, apoptoza (distrugerea celulelor) nu are loc întotdeauna. În studiul actual, cercetătorii au reușit distrugerea celulelor canceroase rezistente la apoptoză prin stimularea formei active a proteinei BAX, o proteină pro-apoptotică, care stimulează apoptoza.

Cercetătorii au evaluat dacă BTSA1.2, activatorul proteinei BAX, s-ar dovedi eficient împotriva unui grup divers de 46 de linii de celule tumorale solide din sânge uman, inclusiv cancerul pulmonar fără celule mici, cancerul de sân, melanom, leucemie sau limfom. Majoritatea acestor linii celulare au rezistat tuturor medicamentelor pro-apoptotice dezvoltate până acum. BTSA1.2 nu a avut performanțe impresionante împotriva mai multor linii celulare cu tumori solide. Cercetătorii au combinat apoi BTSA1.2 cu Navitoclax, un medicament pro-apoptotic de cercetare care inhibă BCL-XL, rezultatele fiind surprinzătoare.

Cele două medicamente administrate oral au fost testate împotriva xenogrefelor tumorale rezistente la apoptoză (șoareci implantați cu celule tumorale dintr-o linie celulară de cancer rezistent la BTSA1.2 și Navitoclax ca medicamente individuale) dar care au cedat în urma utilizării lor combinate. Experimentul in vivo a produs rezultate similare. Individual, fiecare medicament a avut o eficacitate limitată în reducerea creșterii tumorii, în timp ce combinarea acestora a suprimat în mod semnificativ creșterea tumorii, ceea ce indică faptul că cele două medicamente acționează sinergic pentru a învinge tumorile rezistente la apoptoză.

sursa: Science Daily
foto: Albert Einstein College of Medicine

Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 584
Bibliografie
Promising approach against treatment-resistant cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307113102.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Emisia de lumină de înaltă frecvență ar putea combate cancerul
  • Un burete de mare poate ajuta la tratamentul împotriva cancerului
  • Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
  •