Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele imunodeprimate este sigură și eficientă

©

Autor:

Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele imunodeprimate este sigură și eficientă
Persoanele imunodeprimate sunt vulnerabile și necesită o protecție adecvată. Acțiunea sistemul imun poate fi afectată prin boli congenitale, ori ulterior, prin terapia imunosupresoare prescrisă în anumite boli autoimune, prin patologii oncologice, post-transplant, ori în urma unei infecții virale precum HIV. Cercetătorii analizează permanent strategii de atenuare a riscurilor pentru acești pacienți, pentru a efectua o vaccinare sigură și eficientă.
Imunodepresia presupune o capacitate scăzută de răspuns a celulelor imune, pacienții având o predispoziție crescută pentru infecții. Din acest motiv, protecția prin vaccinare este esențială. Amestecarea vaccinurilor pare asociată cu o infectare ulterioară mai scăzută cu COVID-19, prin comparație cu administrarea a două doze ale aceluiași vaccin.

Vaccinarea COVID-19 produce anticorpi în cantități corespunzătoare la persoanele cu sistemul imun neafectat, însă nivelurile de anticorpi par a fi mai scăzute la mulți indivizi imunocompromiși.

Varianta Omicron necesită niveluri mai mari de anticorpi care să neutralizeze infecția. Mai mult, imunodeficiența reduce răspunsul imun ascociat vaccinării. Se recomandă o doză suplimentară de vaccin pentru persoanele cu imunodepresie, chiar dacă unii indivizi nu răspund la doze multiple.
Persoanele imunodeprimate care suferă de boli autoimune obțin un răspuns al anticorpilor mai bun dacă întrerup temporar terapia imunosupresoare, cu avizul medicului.

Ar trebui efectuată totodată o profilaxie post-expunere la toate persoanele care prezintă un risc crescut de complicații COVID-19. Noi agenți antivirali (nirmatrelvir, ritonavir și molnupiravir) pot preveni în mod eficient simptomele infecției COVID-19.

Pin evoluția rapidă a SARS-CoV-2, oamenii de știință urmăresc să înțeleagă comportamentul virusului și să dezvolte permanent măsuri noi de protecție. Strategiile de atenuare a riscurilor precum purtarea măștii, igiena riguroasă a mâinilor și distanțarea socială rămân valabile.

sursa: SNews Medical
foto: siam.pukkato/Shutterstock

Data actualizare: 23-05-2022 | creare: 23-05-2022 | Vizite: 335
Bibliografie
Researchers explore COVID-19 vaccination in immunocompromised individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20220517/Researchers-explore-COVID-19-vaccination-in-immunocompromised-individuals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puțin de 1,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 sunt raportate la persoanele complet vaccinate
  • O nouă strategie de vaccinare COVID-19: poate promova răspunsul imunitar în nas, gură și sânge
  • Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum