Vaccinarea împotriva COVID-19 poate determina creșterea nivelului de norepinefrină în timpul exercițiilor fizice

©

Autor:

Vaccinarea împotriva COVID-19 poate determina creșterea nivelului de norepinefrină în timpul exercițiilor fizice
Vaccinul COVID-19 nu afectează răspunsul fiziologic al organismului la exerciții fizice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona. De asemenea, descoperirile indică faptul că vaccinul împotriva COVID-19 este puțin probabil să aibă un impact negativ asupra performanței fizice „la majoritatea oamenilor sănătoși”. În același timp, însă, persoanele vaccinate pot experimenta o creștere a nivelului hormonului norepinefrinei, în timpul exercițiilor fizice.
În studiul actual au fost incluse 18 persoane vaccinate împotriva noului COVID-19, sănătoase din punct de vedere clinic, care au luat parte la exerciții de ciclism înainte și la două până la trei săptămâni după ce au fost complet vaccinați. Oamenii de știință au efectuat, de asemenea, două teste de efort la participanții de control care nu au primit vaccinul.

Participanții vaccinați incluși în studiu nu au avut nicio modificare a nivelurilor lor de consum de oxigen sau a eliberării anumitor metaboliți, cum ar fi acidul lactic, în sânge, în timpul exercițiilor fizice, după vaccinare. Constatările indică faptul că vaccinul COVID-19 nu afectează capacitatea de efort. Totodată, cercetările au arătat că, în rândul participanților vaccinați, exercițiile fizice au dus la creșterea ritmului cardiac și a nivelului hormonului de stres norepinefrină, lucru care indică, conform autorilor, faptul că organismul a trebuit să muncească puțin mai mult pentru a efectua aceeași cantitate de exerciții după vaccinare.

Cercetătorii speră faptul că descoperirile lor vor aduce oamenii cu un pas mai în față în ceea ce privește încrederea în vaccinul pentru noul SARS-CoV-2. Ei avertizează, de asemenea, și că „micile creșteri ale frecvenței cardiace și ale norepinefrinei observate după vaccinare ar putea avea implicații pentru sportivii de la nivel profesionist și ar trebui acordată mai multă atenție în ceea ce privește momentul vaccinării în apropierea imediată a evenimentelor sportive sau atletice majore/de performanță”.

sursa. News Medical

Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
COVID-19 vaccine unlikely to have an adverse impact on exercise performance, link: https://www.news-medical.net/news/20220203/COVID-19-vaccine-unlikely-to-have-an-adverse-impact-on-exercise-performance.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum