Vaccinarea maternă împotriva virusului sincițial respirator poate reduce prescrierea de antimicrobiene în rândul sugarilor

©

Autor:

Vaccinarea maternă împotriva virusului sincițial respirator poate reduce prescrierea de antimicrobiene în rândul sugarilor
Virusul sincițial respirator, o cauză comună a infecțiilor acute severe ale tractului respirator inferior în rândul sugarilor și a infecțiilor non-severe în rândul copiilor și adolescenților, determină prescrierea unui volum mare de medicamente antibiotice, o clasă comună de antimicrobiene.
Un nou studiu arată că vaccinarea împotriva virusului sincițial respirator (RSV) a mamei ar putea reduce prescrierea medicamentelor antimicrobiene în rândul sugarilor, contribuind astfel la reducerea riscului de a dezvolta rezistență la antimicrobiene.

Rezistența la antimicrobiene, caracterizată prin capacitatea microorganismelor de a deveni tot mai rezistente la un anumit microb, constituie o amenințare globală la adresa sănătății umane. Strategiile de reducere a consumului medicamentelor antimicrobiene sunt considerate în prezent modalități esențiale de prevenire a rezistenței la antimicrobiene. Înțelegerea potențialului noilor vaccinuri de a reduce prescrierea de antimicrobiene și implicit povara rezistenței la antimicrobiene ar putea informa stabilirea priorităților în dezvoltarea, evaluarea și aprobarea vaccinurilor.

Deși niciun vaccin nu a fost autorizat pentru a preveni infecția cu RSV la sugari, studiul actual a constatat că administrarea unui vaccin candidat cu nanoparticule de proteină RSV F femeilor însărcinate a redus rata infecțiilor cu virusul sincițial și a infecțiilor severe. În general, studiul a constatat că prescrierea excesivă de medicamente antimicrobiene în rândul sugarilor mici poate fi prevenită prin vaccinarea mamelor.

În primele 90 de zile de viață ale copiilor, eficacitatea vaccinului administrat mamelor în perioada gestației a fost de 12,9% față de toate noile cursuri de prescripție antimicrobiană. Contribuția vaccinului la reducerea consumului medicamentelor antimicrobiene a fost crescută în special pentru cefalosporine, o clasă de antibiotice similare penicilinei și pentru aminoglicozide, categorie de antibiotice din care fac parte, printre altele, gentamicina, neomicina sau streptomicina.

Eficacitatea vaccinului utilizat în studiu nu a îndeplinit criteriul de succes prespecificat, deși a fost semnificativă din punct de vedere medical. Chiar și în aceste condiții, studiul actual demonstrează că RSV contribuie la prescrierea de antimicrobiene în rândul sugarilor mici.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Antimicrobial prescribing among infants may be prevented using maternal RSV vaccines, link: https://www.news-medical.net/news/20220314/Antimicrobial-prescribing-among-infants-may-be-prevented-using-maternal-RSV-vaccines.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antigripal în timpul sarcinii protejează mama și copilul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum