Valeriu Gheorghiţă: Tulpina indiană a SARS-CoV-2 nu este neapărat mai contagioasă; să respectăm măsurile de prevenţie

Data publicării: 29-04-2021

Tulpina indiană a noului coronavirus nu este "neapărat mai contagioasă" decât alte forme ale acestuia şi măsurile de prevenţie rămân în continuare valabile, vaccinurile fiind eficiente faţă de formele severe de COVID-19, a afirmat, joi, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

"Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a explicat medicul militar.

El a spus că respectiva tulpină, depistată şi în ţara noastră, "nu este neapărat mai contagioasă".

"Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, Gheorghiţă a susţinut că vaccinurile "cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare".

"Tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea", a apreciat el.

Valeriu Gheorghiţă a fost prezent, joi, la primul centru de vaccinare drive-through din Bucureşti.

INSP a fost informat joi dimineaţă asupra faptului că un laborator de analize din oraşul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă "indiană" a noului coronavirus, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
Sursa: Agerpres, 29-04-2021, Vizualizari 124
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.