Vechimea sangelui folosit in transfuzii ii poate afecta pe pacientii care au suferit interventii chirurgicale pe cord

Data publicării: 20-03-2008

Riscul de deces sau de complicatii grave postoperatorii pentru pacientii care au suferit interventii chirurgicale pe cord deschis este mai mare daca sangele folosit in transfuzii are o vechime de peste doua saptamani, conform unui nou studiu care reaprinde dezbaterile despre perioada optima in care sangele donat poate fi folosit in transfuzii, informeaza Associated Press receptionata de Rompres.
Desi acest studiu nu are un caracter definitiv, el reuseste sa atraga atentia asupra factorului de deteriorare a sangelui obtinut din donatii, ce in conformitate cu reglementarile in vigoare poate fi depozitat pana la sase saptamani pana este folosit.
Acest studiu este limitat la pacientii care au suferit interventii chirurgicale pe inima "iar concluziile sale nu au un caracter definitiv pentru a rezolva aceasta disputa cu privire la vechimea maxim admisa a sangelui folosit in transfuzii", a comentat Dr. John Adamson de la University of California din San Diego, intr-un editorial care insoteste acest studiu publicat in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.
Regula intervalului maxim de sase saptamani de depozitare a sangelui, prevazuta de Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) permite spitalelor sa treaca mai usor peste perioadele in care se inregistreaza o scadere a numarului donatiilor de sange si sa pastreze rezerve din grupele de sange rare.
Coordonatorul acestui studiu, Dr. Colleen Gorman Koch de la Cleveland Clinic, nu a solicitat modificarea imediata a dispozitiei FDA, dar a precizat ca acest studiu va fi urmat de un altul mai riguros care va avea "greutatea" stiintifica necesara pentru a convinge FDA sa schimbe aceasta regula.
Pentru moment nu sunt clare motivele pentru care sangele depozitat mai mult timp de doua saptamani are un factor de risc mai ridicat pentru organism. Unii cercetatori sustin ca sangele depozitat timp mai indelungat isi pierde continutul de agenti chimici specializati in transportul oxigenului spre tesuturi. De asemenea, celulele rosii devin mai rigide pe masura ce sangele este pastrat in banci, obstructionand o buna circulatie a sangelui in organism.
Cercetatorii americani au examinat cazurile a 6.000 de pacienti supusi unor interventii pe cord la Cleveland Clinic intre 30 iunie 1998 si 30 ianuarie 2006, si care au primit transfuzii de sange. Aproximativ jumatate dintre pacienti a primit sange mai proaspat de doua saptamani, iar cealalta jumatate a primit sange mai vechi de doua saptamani. In urma acestui studiu s-a constat ca rata de supravietuire dupa 1 an de la interventia chirurgicala este de 89% pentru cei ce au primit sange mai vechi, spre deosebire de 93% pentru cei ce au primit sange mai proaspat.
De asemenea rata complicatiilor postoperatorii semnalate la pacientii care au primit sange mai vechi de doua saptamani este mai mare decat la ceilalti, printre aceste complicatii numarandu-se insuficiente renale, infectii in sange sau disfunctii ale altor organe vitale.
In medie sangele "vechi" folosit avea 20 de zile de depozitare, departe de cele maximum 42 de zile permise de catre FDA. Vechimea medie a sangelui proaspat era de 11 zile.
20-03-2008, Vizualizari 421
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.