Viata sociala se afla in legatura directa cu dimensiunea amigdalei cerebrale

Data publicării: 28-12-2010

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că amigdala cerebrală, un grup de nervi situat la baza creierului, este motivul pentru care unii oameni se bucură de o viaţă socială mai bogată, informează luni cotidianul britanic The Guardian.
Studiul, valabil pentru persoanele de toate sexele şi vârstele, arată că există o legătură între dimensiunea unei anumite zone a creierului şi complexitatea şi numărul de relaţii sociale întreţinute de o persoană.
Cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts, din Boston, au folosit teste IRM pentru a măsura amigdalele cerebrale a 59 de subiecţi cu vârste cuprinse între 19 şi 83 de ani şi au descoperit că dimensiunea acesteia variază (de la 2,5 milimetri cubi în sus). Echipa de specialişti condusă de psihologul Lisa Feldman Barret a descoperit că persoanele cu amingdale mai mari au de obicei mai mulţi prieteni şi întreţin relaţii sociale mai complexe. Persoanele cu amigdalele cele mai mari aveau în jur de 50 de cunoştinţe, iar cele cu amigdalele cele mai mici între 5 şi 15.
În revista de specialitate, Nature Neuroscience, echipa lui Barret a avertizat că nu se poate spune că există o legătură cauzală între mărimea amigdalei cerebrale şi numărul de cunoştinţe al unei persoane. Însă, studiile anterioare, efectuate pe primate, au scos la iveală că acei oameni care trăiesc în grupuri sociale mai mari au şi amigdale mai mari.
'Persoanele cu amigdale cerebrale mai mari ar putea beneficia de materia primă necesară pentru a se bucura de o reţea socială mai complexă', a declarat Barret. 'Este posibil ca, pe măsură ce o persoană interacţionează, să i se mărească amigdala cerebrală. Aceasta ar fi presupunerea mea.'
Studiile anterioare au scos la iveală că anumite părţi ale creierului se măresc pentru a face faţă unor sarcini care necesită mai mult efort. În 2000, o echipă de specialişti în neurologie au arătat că taximetriştilor din Londra li s-a dezvoltat o parte a creierului, hippocampus, care îi ajută să reţină harta unui oraş.
Studiul lui Barrett se bazează pe cercetări efectuate de Robin Dunbar, profesor de antropologie socială şi culturală la Universitatea Oxford, care a descoperit limita teoretică a relaţiilor însemnate pe care le poate întreţine o persoană: 150.
Barrett nu a investigat dacă dimensiunea amigdalei varia în funcţie de numărul de prieteni de pe reţele de socializare, deoarece nu se ştie dacă pentru a întreţine asemenea relaţii este nevoie de acelaşi efort congnitiv.
Echipa lui Barrett studiază acum relaţia dintre alte părţi ale creierului şi viaţa socială, dar şi felul în care anormalităţile sau leziunile cerebrale pot afecta viaţa socială a cuiva.
Sursa: Agerpres, 28-12-2010, Vizualizari 505
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.