Vitamina C ar bloca unele tipuri de cancer prin neutralizarea unei proteine

Data publicării: 10-09-2007

Vitamina C si alti antioxidanti ar impiedica dezvoltarea unor tumori canceroase prin neutralizarea unei proteine, numita HIF-1, potrivit unui studiu publicat in SUA, relateaza AFP.
    Cancerele cu progresie rapida precum cel de ficat consuma atat de multa energie incat ard tot oxigenul disponibil din jurul lor, facandu-le sa fie absolut dependente de o proteina numita HIF-1 (factori indusi de hipoxie) pentru supravietuirea lor.
    Aceasta proteina, descoperita in urma cu circa zece ani de cercetatori americani, compenseaza diminuarea oxigenului disponibil in celule. Insa ea nu poate sa functioneze fara radicali liberi, parti instabile si foarte reactive dintr-o molecula.
    Radicalii liberi par sa joace un rol in imbatranire.
    Antioxidantii precum vitamina C distrug acesti radicali liberi si neutralizeaza HIF-1, blocand dezvoltarea tumorii canceroase.
    Descoperirea a fost realizata pe soareci de laborator de Dr Chi Dang, profesor de medicina la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Baltimore (Maryland, est).
    "Potentialele virtuti anticanceroase ale antioxidantilor au motivat numeroase teste clinice si studii" in ultimele decenii, a indicat Dr Dang. "Descoperind mecanismul prin care actioneaza antioxidantii putem ca maximizam efectele lor terapeutice", a explicat el.
    In urma cu aproape 30 de ani, Dr Linus Pinus, laureat al premiului Nobel pentru medicina, a fost primul care a avansat ideea, pe atunci controversata, ca vitamina C ar putea avea efecte impotriva cancerului.
Sursa: Rompres, 10-09-2007, Vizualizari 908
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.