Vitamina D protejează împotriva infecției cu H1N1 și SARS-CoV-2 la șoareci

©

Autor:

Vitamina D protejează împotriva infecției cu H1N1 și SARS-CoV-2 la șoareci
Un nou studiu arată că deficitul de vitamină D crește marcat severitatea infecției cu virusurile H1N1 și SARS-CoV-2 la șoarecii de laborator, în timp ce suplimentarea cu aceasta reduce inflamația pe care agenții infecțioși o determină.
Conform oamenilor de știință, prognosticul pacienților ce suferă de gripă sau de COVID-19 este influențat în sens negativ de un deficit de vitamină D, nivelurile scăzute ale acesteia la nivelul organismului fiind asociate cu o severitate mai mare a bolii și cu o rată de mortalitate mai ridicată.

Mecanismul care stă la baza acestor dezechilibre fiziologice, explică cercetătorii, este reprezentat de capacitatea vitaminei D de a induce producția de catelicidină, peptidă antimicrobiană eliberată în mod natural drept răspuns al sistemului imunitar la infecții virale. De asemenea, aceasta limitează răspunsurile inflamatorii prin scăderea nivelelor de interferon γ, interleukină 6 și factor de necroză tumorală α (TNF-α), toate acestea fiind responsabile de apariția complicațiilor inflamatorii din cadrul bolii COVID-19, precum și a altor afecțiuni de natură infecțioasă. În vederea analizării efectelor pe care suplimentarea cu vitamină D le are asupra infecțiilor virale cu H1N1 și SARS-CoV-2, echipa a folosit șoareci de laborator sălbatici și knockout, pe care i-a hrănit cu alimente ce conțin în mod natural vitamină D, suplimentate cu vitamină D și ce nu o conțineau deloc.

Rezultatele studiului au arătat că șoarecii knockout, care nu își pot sintetiza forma activă a vitaminei D, mediată de producerea de gena CYP27B1 ce produce 1-alfa hidroxilază, au prezentat niveluri mai mari de vitamină decât cei sălbatici, în urma administrării de hrană îmbogățită cu aceasta. În plus, detresa respiratorie determinată de virusul H1N1 a fost mai limitată la aceștia decât la șoarecii sălbatici care nu au beneficiat de suplimente cu vitamina D, cu toate că și în cazul acestora manifestările pulmonare au înregistrat o ameliorare după 10 zile de administrare a acesteia. Pe de altă parte, din cauza depleției complete de vitamină D la șoarecii knockout, alterările de la nivel pulmonar ale acestora nu au fost remediate nici după suplimentarea intensă cu forma activă a acesteia, sugerând faptul că deficitul de vitamină D, completat de lipsa sintezei formei active a acesteia, determină o vulnerabilitate importantă a mamiferelor în fața unor agenți infecțioși precum virusurile H1N1 sau SARS-CoV-2.

sursa: News Medical
foto: Festa / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-07-2022 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 103
Bibliografie
Vitamin D protects against H1N1 and SARS-CoV-2 infection in mice, link: https://www.news-medical.net/news/20220705/Vitamin-D-protects-against-H1N1-and-SARS-CoV-2-infection-in-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.